Közel 60 kilométer hosszú sáskaraj okoz gondot Kelet-Afrikában

 

Az elmúlt 25 év legsúlyosabb sáskajárása okoz gondot Kelet-Afrikában, vannak olyan rajok, amelyek 60 kilométer hosszúak. Mindent megesznek, ami az útjukba kerül, így a térség élelmiszerellátása is veszélybe kerülhet. Egyetlen raj egy nap alatt annyi növényt fal fel, amennyi 35 ezer embernek elég lenne – derült ki az M1 Híradójából

A 60 kilométer hosszú és 40 kilométer széles sáskasereg szisztematikusan fosztja ki az egyenlítői ország sovány legelőit. Nyomukban csak pusztulás marad: pillanatok alatt lerágják a teljes növénytakarót. Nem válogatnak, a gazt és a takarmányt is jó étvággyal fogyasztják. Egy raj egyetlen nap alatt annyit tud enni, mint 35 ezer ember. Félő, hogy visszafordíthatatlan károkat okoznak az afrikai ország élelmiszerellátásában.

A helyiek tehetetlenek: jobb híján botokkal és saját testükkel próbálják felvenni a harcot a hódítók ellen. A hatóságok a sáskák saját fegyverét próbálják ellenük fordítani: a levegőből támadják a rajt.

Magabiztosan mondhatom, meg fogjuk nyerni a csatát. Megnöveltük a bevethető repülőgépeink számát és nagyon hatásos vegyszereket sikerült beszereznünk. Én magam is részt vettem az egyik irtásban” – mondta bizakodóan az agrárminisztérium államtitkára, Peter Munya.

Az elmúlt negyedszázad legsúlyosabb sáskajárásában akár napi kétszáz tonna növényzet is az enyészetté válhat, a kieső takarmány pedig az állatállományt is pusztulással fenyegeti. Az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet arra figyelmeztetett, az élelmiszerkiesés milliókat fenyeget éhínséggel a kelet-afrikai országban.