A tűz után most a heves esőzések veszélyeztetik a koalákat Ausztráliában

 

Veszélyeztetik a koalák életét a heves esőzések egy Sydney melletti nemzeti parkban. A bozóttüzek miatt régóta várt és már két napja tartó esőzések pénteken elárasztották a Somersbyben lévő Australian Reptile Parkot.

Az állatkert által nyilvánosságra hozott fotókon csuromvizes koalák láthatók, amelyek az eukaliptuszfákra másztak menedéket keresve, vagy az állatgondozók vitték őket biztonságos helyre.

Egy hete a parkot még az Ausztrália délkeleti részén pusztító bozóttűz fenyegette. „Hihetetlen, múlt héten minden nap tanácskozást tartottunk a bozóttüzek miatti közvetlen veszélyekről. Ma meg az egész csapat odakint dolgozott az esőben, hogy biztonságba vigyük az állatokat, és megmentsük a parkot az áradástól” – mondta Tim Faulkner, az állatkert igazgatója.

Az esőzések a helyi hatóságok pénteki közlése szerint jelentősen segítik a tűzoltók munkáját, hogy a többtucatnyi tűzfészket ellenőrzésük alá vonják.

A régen várt eső nagy segítség a tavaly szeptember óta tartó, példátlan méretű és időtartamú tűzvész elleni küzdelemben. A lángok Magyarországnál nagyobb területen pusztították el a növényzetet, valamint több mint kétezer lakóépületet. A tűzvészben huszonkilencen haltak meg.

A kontinensnyi országban az elmúlt hónapokban keletkezett szárazság és szezonális bozóttüzek okozta válságot tovább súlyosbította a klímaváltozás okozta felmelegedés. Pénteken tíz év óta nem tapasztalt heves esők áztatták egyes régiók talaját a legjelentősebb lángtengerek közelében.

Nem mindenhová érkezett azonban égi áldás, mert Ausztrália második legnagyobb szigetén, a Kenguru-szigeten, ahol kivételes gazdagságú a növényi és állatvilág, nem esett. A lángok itt komoly károkat okoztak a sziget nemzeti parkjában, odaveszett a koalák nagy többsége, teljes kihalással fenyegetve populációjukat.