Vulkáni füst és hamufelhő miatt otthonok ezreit evakuálják a Fülöp-szigeteken

 

Vulkáni hamu és füstfelhő miatt vasárnap lezárták a Fülöp-szigetek fővárosának repülőterét, a környékről pedig emberek tízezreit szállították otthonaikból biztonságos helyre.

Hamufelhőt lövell a magasba a működésbe lépett Taal tűzhányó a Fülöp-szigetek Tagaytay városának közelében (Fotó: MTI/AP/Aaron Favila)

A gondot egy viszonylag kisméretű tűzhányó, a Taal okozza, amely 60 kilométerre van Manilától, és amelynek festői látványa – máskor – sok turistát vonz. A szigetország vulkanológiai intézetének közlése szerint a Taal gőzölögve hamut és apróbb köveket lövell ki magából 10–15 kilométeres magasságba. A hatóság négyes fokozatúra emelte a veszélyszintet, ami azt jelenti, hogy akár órákon belül is heves vulkánkitörés következhet be.

Egyelőre nem történt emberi sérülés, és károk sem keletkeztek. A hatóság már eddig több tízezer lakost vitetett biztonságba, vasárnap éjjel és a következő napokban pedig további 300 ezernek fogja evakuálni otthonát.

Ami a repülőteret illeti, vulkáni hamu borítja a pályákat és a veszteglő repülőgépeket. Az összes kül- és belföldi járatot törölték.