Sokan a zöldeket hibáztatják a több hónapja tartó ausztráliai erdőtűz miatt

 

Ausztráliában szeptember óta tombolnak a bozóttüzek. Családok ezreinek veszett oda az otthona, egész városokat kellett evakuálni. A bozóttüzekben a becslések szerint eddig félmilliárd állat pusztult el és több tucat ember veszítette életét. Ausztráliában sokan a politikusokat hibáztatják, főleg az utóbbi években egyre erősebb zöldlobbit. Az őket a parlamentben képviselő zöldek betiltatták a korábban rendszeresen végrehajtott irányított égetéseket.

Tűzoltó dolgozik a lángok megfékezésén az Új-Dél-Wales államban (Fotó:MTI/AP/Rick Rycroft)

Több mint százezer négyzetkilométernyi területet perzseltek fel a lángok Ausztráliában. Családok ezreinek veszett oda az otthona, egész városokat kellett evakuálni. A bozóttüzekben a becslések szerint eddig félmilliárd állat pusztult el, és több tucat ember veszítette életét. A károk tovább növekedhetnek, mivel a tűzveszélyes időszak még nem ért véget.

A tűz az állatvilágban is komoly károkat okoz

Ausztráliában szeptember óta tombolnak a bozóttüzek, a katasztrófa a kontinens mind a hat államát érinti. Félő, hogy Ausztrália egyedi élővilágában jóvátehetetlen károk keletkeztek. Nemcsak az állatok, hanem az élőhelyek, illetve a táplálék jelentős része is a tűz martaléka lett, így a megmaradt példányok túlélése is bizonytalan. A koalapopuláció több mint fele elpusztult,

a barnafejű hollókakadu, illetve a déli erszényes cickány élőhelye megsemmisült

– mondta Samuel Mitchell, a Kenguru-sziget vadaspark társtulajdonosa az M1 Világ című műsorában.

A kontinensen minden évbe előfordulnak kisebb nagyobb tüzek 

Mivel Ausztrália egyes területein nyáron általában száraz és meleg az idő, illetve a bozót és az aljnövényzet könnyen kiszárad, a kontinensen minden évben előfordulnak kisebb-nagyobb bozóttüzek. Az idei katasztrófa azonban a szélsőséges időjárási körülmények miatt is példa nélküli.

Volt olyan hétvége, mikor Sydney egyes részein a hőmérséklet meghaladta a 48 Celsius-fokot, a szél sebessége pedig helyenként elérte az óránkénti 80 kilométert is. Mindez megkönnyítette a tűz terjedését, és jelentősen megnehezítette az oltást.

Sokan a zöldeket hibáztatják

A tűz olyan kiterjedt volt, hogy a világűrből is látszott. A füst elérte Új-Zélandot, illetve Dél-Amerikát is. Az ausztrál kormány eddig kétmilliárd ausztrál dollárt különített el a bozóttűz által okozott károk helyreállítására. Egyes becslések szerint ennél jóval több pénzre lesz majd szükség.

A NASA Földi Obszervatóriuma által készített műholdfelvétel az Ausztrália délkeleti partvidékén pusztító erdőtüzek füstjéről a Csendes-óceán felett (Fotó: MTI/EPA)

Sokan Ausztráliában azonban éppen a politikusokat hibáztatják. Az utóbbi években ugyanis egyre erősebb zöldlobbi, és az őket a parlamentben képviselő zöldek

betiltatták a korábban rendszeresen végrehajtott irányított égetéseket.

Ezek során az erdőtüzek üzemanyagának is nevezett burjánzó aljnövényzetet irtották ellenőrzött körülmények között. A zöldek által kikövetelt tilalom miatt azonban ez a természetes növényi olajokban gazdag aljnövényzet megmaradt, és a szakemberek szerint úgy terjeszti a tüzet, mintha benzinnel locsolnák.

Persze nem lenne semmi baj az aljnövényzettel, ha nem lenne, aki tüzeket gyújt. Az ausztrál Spectator újság a rendőrségi jelentéseket összegyűjtve emlékeztetett, hogy tavaly augusztus vége, vagyis a mostani pusztító erdőtűzszezon kezdete óta csaknem kétszáz gyújtogatót vettek őrizetbe. Ahogy az újság fogalmaz, nem erdőtűzválság van Ausztráliában, hanem gyújtogatási válság.