Leképezte az ausztrál bozóttüzek füstjének útját a NASA

 

NASA-műholdak elemzik az Ausztráliában égő hatalmas tüzek füstjének útját. A füst drámai hatással van Új-Zélandra, és Dél-Amerikába is eljutott egy alacsony nyomású légörvény kialakulásával.

Az ausztrál tüzek nem csak helyben okoznak pusztítást. A soha nem látott körülmények szokatlanul sok füstviharfelhő, Pyrocumulonimbus (pyrCbs) tevékenységhez vezettek – írja hivatalos honlapján a NASA.

A műholdas felvételen az erdőtüzek sújtotta dél-ausztráliai Kenguru-szigetről felszálló füstoszlopok láthatók (Fotó: MTI/ EPA)

A füstviharok alapvetően tűz okozta zivatarok – a túlhevülés hajtotta hamu, füst és égő anyag feláramlása révén. Mivel ezek az anyagok emelkedés közben lehűlnek, olyan zivatarfelhők képződnek, amelyek a hagyományos társaikhoz hasonlóan viselkednek, de kísérő csapadék nélkül.

(Forrás: NASA)

A PyroCb események biztosítják a füst útját, hogy a több mint 16 kilométer magasságban lévő sztratoszférába juthasson. A sztratoszférában lévő füst több ezer kilométert tesz meg a forrásától, és globálisan befolyásolja a légköri körülményeket.

A NASA követi a füst útját, amely drámai hatással van Új-Zélandra, súlyosan rontja a levegőminőséget, és a felszálló korom elsötétíti a hegycsúcsokon a hótakarót. Új-Zélandon túljutva a füst elérte Dél-Amerikát.

A füst várhatóan ismét visszatér Ausztrália fölé. A NASA műszerei együttesen érzékelik az aktív tüzeket, nyomon követik a tűzből származó füstöt, információt szolgáltatnak a tűz kezeléséhez, és feltérképezik az ökoszisztémák változásainak mértékét.