Magyarok is veszélybe kerültek az ausztráliai tűzvészben

 

Több Ausztráliában élő magyarnak is menekülnie kell a bozóttüzek elől. Legkevesebb huszonöt halottja van már a tűzvésznek. A kontinens egyes részein esett az eső, de nem igazán segített a tűz megfékezésében – derül ki az M1 Híradójából.

A hetek óta várt lehülés a napokban megérkezett Ausztráliába, eső is esett, azonban a kevés csapadék nem oltotta el a tüzeket. Szakértők szerint többnapos, kiadós – legalább kétszáz milliméternyi – csapadékra lenne szükség ahhoz, hogy a helyzet javuljon.

Még több eső helyett azonban hamarosan újabb felmelegedés jön, ami nagy valószínűséggel tovább rontja a helyzetet Ausztráliában, ahol eddig huszonöt halálos áldozata van a tűzvésznek, és legkevesebb kétezren veszítették el otthonukat.

A tűzvész pusztította el egy Ausztráliában élő magyar család farmját is. Sok családhoz hasonlóan jelenleg egy átmeneti központban szállásolták el őket.

Még sokkban vagyunk, az egész olyan hihetetlen, mint egy rossz álom, de hát minden nap felébredünk, hogy sajnos ez az igazság, a sok munka gyümölcse  a természet által egyik percről a másikra elpusztult” – mondta Müller Melinda telefonon a Kossuth Rádiónak. Elmondása szerint a tűz károsultjai fejenként kétszázezer, a gyerekek pedig nyolcvanezer forintnak megfelelő összeget kapnak gyorssegélyként.

A tűzoltók és a katasztrófavédők már hónapok óta küzdenek a lángokkal, eddig több mint egy magyarországnyi terület égett le. A tűzoltók és a katasztrófaelhárítók pedig jelenleg is mintegy százharminc helyen küzdenek a lángokkal.

Egy másik kint élő magyar a Kossuth Rádiónak arról beszélt,  ilyen mértékű pusztítással még az ausztrálok sem találkoztak. Szerinte a szárazságon túl az is nagy baj, hogy a növényzet rendkívül gyorsan ég, néhány pillanat alatt több tízméteres lángok csapnak fel.

A legfrissebb becslések szerint az elmúlt két napban a károk megduplázódtak, és mostanra elérték a 485 millió dollárt.