Chilében is érezni az ausztráliai tüzek füstjét

 

Már Chilében is érezni lehet az ausztráliai erdő- és bozóttüzek füstjét – jelentették be hétfőn szakértők a dél-amerikai országban.

A kép a Nemzetközi Űrállomásról készült, 2019. január 6-án (Fotó: nasa.gov)

A füst a Csendes-óceánon átkelve 11 ezer kilométert tett meg a levegőben. A Dél-Amerikába eljutását egy meteorológiai jelenség, egy alacsony nyomású légörvény tette lehetővé. A szagát Chile középső partvonalán lehet leginkább érezni” – mondta az EFE spanyol hírügynökségnek Edita Amador meteorológus. Az amúgy általában derült térségben most köd uralkodik, és lenyomja a füstöt.

A következő napokban valószínűleg távozik Argentína felé – tette hozzá. „A füst nem okozott gondot a gyéren lakott vidéken. Az egyetlen mérhető következmény az ibolyántúli sugárzás erejének csökkenése” – mondta.

Az ausztrál kormány 1,4 milliárd dollárt szán a bozóttüzek okozta károk helyreállítására – jelentette be Scott Morrison kormányfő hétfőn Sydneyben.

A kormány minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy segítse a közösségeket az elpusztult környezet helyreállításában – húzta alá. Felhívta a figyelmet arra, hogy a bozóttüzeket még valószínűleg hónapokig nem sikerült eloltani. Ezért első körben 1,4 milliárd dollárt szánnak a kármentésre, de ha ez nem lesz elég, további összegeket különítenek el.