A hadsereget is bevetik az ausztráliai erdőtüzek elleni küzdelemben

 

A hadsereg eszközeit, hadihajóit és repülőgépeit is bevetették szerdán Ausztráliában az erdőtüzek elleni küzdelemben, amelyekben szerdáig tizenhatan haltak meg.

(Fotó: EPA/Sean Davey)

A katonai járművek vizet, élelmiszert és üzemanyagot szállítanak a tűz által elzárt településekre. Hétfő óta nyolc újabb halálos áldozata van a katasztrófának az Ausztrália délkeleti partvidékén fekvő Új-Dél-Wales és Victoria államokban.

Kedd reggel négyezren menekültek el a Victoria állambeli Mallacoota tengerparti üdülőhelyről, ahol a heves széllökések közepette a lángok a házaikat fenyegették és füst borította el az eget. A megrémült lakosok és nyaralók az autóikban, illetve a benzinkutakon és szörfklubokban felállított ideiglenes menhelyeken töltötték a szilveszter éjszakát. Szerdára nyugodtabbá vált a helyzet, de az egész államban továbbra is magas a tűzveszély. Négy ember eltűnt.

Új-Dél-Wales Conjola Park nevű városában mintegy ötven házat emésztettek el a lángok, gépkocsik olvadtak el. Szerdán még vagy száz helyszínen volt tűz ebben az államban, bár ezek a hivatalos közlések szerint már nem kritikusak. A héten heten haltak meg Új-Dél-Walesben, közöttük egy önkéntes tűzoltó, két ember eltűnt. A lángokkal 2500 tűzoltó küzd, 50 ezer háztartás van áram nélkül a part menti településeken.

A pusztító nyári erdőtüzek miatt ismét felmerült a kérdés, hogy Scott Morrison konzervatív szövetségi kormánya eleget tett-e az éghajlatváltozás enyhítéséért. Ausztrália a világ legnagyobb szén- és cseppfolyós földgázexportőre, de Morrison a múlt hónapban elutasította a jövedelmező szénipar visszafogására vonatkozó felszólításokat. A kormányfő egyébként Hawaiira utazott nyaralni decemberben, miközben odahaza tomboltak az erdőtüzek.

Az elmúlt néhány hónapban Ausztrália-szerte mintegy 5 millió hektárnyi földterület égett le, 16 ember meghalt és több mint ezer ház lett a lángok martaléka.

Az erdőtüzek füstje a fővárost, Canberrát is elérte, ahol szerdán a légszennyezettség rekordmagas, a veszélyességi küszöbérték huszonegyszerese volt. A füstöt a Tasmán-tengeren és Új-Zélandon is lehetett érezni.