Több mint száz bozóttűz pusztít Új-Dél-Wales ausztrál államban

 

Mintegy 2800 tűzoltó küzd több mint száz bozóttűzzel Új-Dél-Wales ausztrál szövetségi államban, köztük egy lakott területeket is fenyegető óriásival Sydneytől északnyugatra – közölték szombaton hivatalosan.

Bozottűz Sydneyben (Fotó: EPA/ Mick Tsikas)

A 60 kilométer hosszú fronton pusztító Gospers-hegyi tűz több nemzeti parkot tönkretesz: köztük a Wollemit, a Yengót és a Dharugot – közölte a tűzoltóság, amely szerint ennek a több mint száz tűznek az eloltása több hétig is eltarthat – még abban az esetben is, ha közben lesz eső –, és már 350 ezer hektárnyi területet perzseltek fel.

Több mint 680 lakóház semmisült meg, és 250 megrongálódott az államban. A tüzeknek hat halálos áldozatuk volt eddig. A Sydneyhez legközelebbi tűz a városközponttól 75 kilométerre pusztít.

A meteorológiai előrejelzések szerint a térségben marad a 40 Celsius-fokot is elérő hőség és az erős szél. A hatóságok figyelmeztették Sydney és a többi fenyegetett település lakóit, hogy levegőszennyezettség szempontjából készüljenek fel egy hosszan tartó és még súlyosabb időszakra, mint az eddigi volt.

Egész Új-Dél-Walesben több mint kétmillió hektárnyi terület égett le az október eleje óta tartó bozóttüzekben.