Lebénítják a hóviharok az amerikai közlekedést

 

Hó, eső, köd és erős szél bénítja meg a közlekedést az Egyesült Államokban. A hálaadás ünnepe miatt milliók kelnek útra, de idén a szélsőséges időjárás sokaknak okoz nehézségeket. Az ítéletidő 32 államot érint, tízezreknél nincs áram, több helyen a repülőtereket is lezárták, és azt kérték a helyiektől, ne induljanak útnak. Az utakat ameddig lehet, nem zárják le – derül ki az M1 Híradójából.

Az Egyesült Államok nyugati részén az elmúlt 15–20 éveben nem volt ilyen nagy erejű vihar. A hóvihar az ország középnyugati és északkeleti részén tombol a leghevesebben.

Újra megnyitották a Kaliforniát Oregonnal összekötő autópályát, így szerda késő este folytathatták útjukat a hóban elakadt járművek utasai. Volt, aki tizenhét órán át vesztegelt az autójában. A part mentén a „bombaciklonnak” keresztelt szélvihar óránként 170 kilométers sebességgel haladt.

A hóval érkező szél már majdnem elérte Los Angelest, most az ottani autópályákon okoz gondot.

A hónapok óta tomboló erdőtüzeket a nagy mennyiségű csapadék eloltja, a több helyen megáradt folyók okoznak nehézségeket. A hatóságok attól tartanak, hogy a felégetett domboldalakon földcsuszamlások alakulhatnak ki.

A Los Angeles-i repülőtéren a hálaadást megelőző és az utána következő egy hétben mintegy hárommillió utas fordul meg. Ez a metropolis lakosságának 80 százaléka. A mostani időjárás miatt hatalmas dugók alakultak ki az autópályákon, és csúcsforgalom a repülőtéren, ahol csaknem 120 járatot töröltek, vagy későbbre halasztották az indulásokat. Sokan nem kockáztatják meg a reptéri várakozást, inkább vonattal utaznak a rokonokhoz, ismerősökhöz.

A címlapfotó illusztráció.