Több halottja van az árvizeknek a Riviérától Görögországig

 

Hivatalos adatok szerint legalább hét ember meghalt a heves esőzések okozta árvizekben a francia Riviérán és az olasz partvidéken, valamint Görögország nyugati részén, többen pedig a gépkocsijukban rekedtek.

A francia Riviéra több útját hétfőn is lezárták, Olaszországban a hétvégi áradások után tovább emelkedik a folyók vízszintje.

(Fotó: MTI/EPA/ANA-MPA/Jánisz Koleszidisz)

A franciaországi Var megye közigazgatása közlése szerint négy ember halt meg, közöttük egy Grasse-ban, a parfüm fővárosában lakó hetvenes éveiben járó házaspár, amelynek az autója elmerült az árban. Egy másik férfi úgy vesztette életét, hogy elsüllyedt a mentőcsónakja a Földközi-tengeren, a negyedik áldozatot holtan találtak az autójában.

Görögországban két férfi – feltehetően turista – holttestét találták meg vasárnap éjjel az Athéntől 250 kilométerre nyugatra fekvő Antirio kikötője közelében, miután viharba került a vitorlásuk.

A mentők lehetséges áldozatok után kutatnak Olaszországban az árvíz sújtotta Savona közelében, ahol földcsuszamlás miatt beomlott egy autópályahíd-szakasz. Emanuele Gizzi tűzoltóparancsnok hétfőn közölte, nem lehetnek biztosak abban, hogy senki nem tűnt el. Az autósoknak sikerült megállniuk a beomlás előtt, de elővigyázatosságból folytatják a kutatást.

Franciaországban megkezdődött a lassú apadás, de sok család így sem tudott visszatérni otthonába. A hatóságok dolgoztak az áramszolgáltatás helyreállításán és az utak megtisztításán.

Görögország nyugati részén házak százait öntötte el az ár a hirtelen lezúdult nagy mennyiségű csapadék miatt. Az özönvízszerű esőzés és a földcsuszamlások miatt lezárták a Patraszból Athénba vezető utat.

Kineta tengerparti üdülőhelyre földcsuszamlások zúdultak a közeli tar domboldalról. Többen elárasztott gépkocsijukban és házukban rekedtek, a tűzoltóság mentette ki ezeket az embereket.