Hatalmas pusztítást hagyott maga után az első nagy őszi vihar Nyugat-Európában

 

Hatalmas pusztítást hagyott maga után Amelie, az első nagy őszi vihar Nyugat-Európában. Franciaországban egy idős asszony meghalt, amikor házát betemette egy földcsuszamlás, Mallorcán pedig fa dőlt egy középkorú nőre. Olaszországban megáradtak a folyók, és több helyen megindult a hegyoldal, van ahol több mint száz családot kellett kiköltöztetni otthonából – közölte az M1 Híradója.

A hét végén Olaszországban több helyen is sártenger öntötte el a házakat, az áradó folyók és földcsuszamlások járhatatlanná tették az utakat. Az ország déli részén, Campaniában

több, mint száz családnak kellett elhagynia az otthonát.

Hétfőre Liguriában és Campaniában is iskolaszünetet rendeltek el. A közmédia olaszországi tudósítója elmondta, összesen 12 tartományra adtak ki riasztást.

Franciaországban is hatalmas pusztítást végzett az Amelie névre keresztelt vihar. Az ország nyugati részén élőknek 160 kilométer per órás széllel, heves esőkkel és hirtelen áradásokkal kellett megküzdeniük. Az Atlanti-óceán partvidékén 140 ezer háztartás maradt áram nélkül. A vihar vasárnap estére érte el Franciaországot. Korzika szigetén néhány óra leforgása alatt több, mint 100 milliméter eső esett.

Nizzában egy idős asszony meghalt, amikor földcsuszamlás temette maga alá a házát. A tűzoltók órákon át próbálták kiszabadítani, de az életét már nem tudták megmenteni.

A viharnak már Spanyolországban is van halálos áldozata. Mallorcán egy pálmát tört ketté az erős szél, ami egy járókelőre zuhant, aki a helyszínen életét vesztette.

A címlapfotó illusztráció.