A rendőrség szerint vietnamiak voltak az áldozatok a bolgár halálkamionban

 

A rendőrség szerint valószínűleg vietnami volt az a harminckilenc ember, akit a múlt héten találtak holtan egy bolgár rendszámú kamion hűtőkonténerében Anglia délkeleti részén.

(Fotó: MTI/AP/Alastair Grant)

Az első hatósági beszámolókban még az szerepelt, hogy az áldozatok mindegyike kínai állampolgár volt. A területileg illetékes Essex megyei rendőrség péntek esti tájékoztatásában azonban közölte, az eddigi azonosítási vizsgálatok alapján most már úgy tartja, hogy az áldozatok vietnámiak voltak.

A tájékoztatás szerint a rendőrség kapcsolatban van a vietnámi kormánnyal, emellett közvetlen kapcsolatba lépett számos családdal Nagy-Britanniában és Vietnamban, és úgy tűnik, hogy sikerült is megtalálni a tragédia több áldozatának családját.

A beszámoló szerint ugyanakkor még nincs olyan bizonyíték a hatóságok birtokában, amelynek alapján mindezt formálisan meg lehetne erősíteni, az ehhez szükséges bizonyítékok összegyűjtése jelenleg is számos országban folyik világszerte, és a rendőrség egyelőre nincs abban a helyzetben, hogy az áldozatok bármelyikének kilétéről tájékoztatást adjon.

A nyomozás keretében pénteken három embert vettek őrizetbe, kettőt Vietnamban, egyet Írországban. Az ügyben már a múlt héten is őrizetbe vettek négy gyanúsítottat, hármat Angliában, egyet Írországban.

Az Angliában őrizetbe vett embereket – egy harmincnyolc éves és egy negyvennyolc éves férfit, valamint egy harmincnyolc éves nőt – embercsempészetre szőtt összeesküvés és emberölés gyanújával tartották fogva. Őket a múlt hétvégén óvadék ellenében szabadlábra helyezték, bár továbbra is gyanúsítottként tartják őket nyilván.

A kamion sofőrje, a huszonöt éves, észak-írországi illetőségű Maurice Robinson ellen ugyanakkor harminckilenc rendbeli emberölés, valamint embercsempészetre, illegális bevándorlás elősegítésére és pénzmosásra szőtt összeesküvés címén vádat emeltek.

Robinson november 25-én áll a londoni központi büntetőbíróság elé.