Már hat halottja van a délkelet-spanyolországi áradásoknak

 

Tovább nőtt a halottak száma Spanyolország dél-keleti részén: már hat áldozata van az áradásoknak. 3500 embernek kellett elhagynia az otthonát. Páncélozott katonai járműveket is bevetettek a mentésben, mert csak azokkal lehetett közlekedni, a személyautókat és buszokat ugyanis lesodorta a víz az utakról, többen éppen emiatt haltak meg – közölte az M1 Híradó.

Vízben álló férfi Doloresben 2019. szeptember 14-én (Fotó: MTI/EPA/EFE/Manuel Lorenzo)

Már helikopterekről is mentették az embereket Spanyolország délkeleti részén, mivel az elmúlt 2 és fél nap özönvízszerű esőzései miatt rengeteg folyó lépett ki medréből, ezért sokan rekedtek otthonaikban vagy járműveikben.

Rekordok dőltek meg

A csapadékmennyiség több helyen rekordokat döntött. Ontinyentben például 12 óra leforgása alatt 250mm-nyi eső zúdult le, vagyis tízszer annyi, mint az ilyenkor szokásos.

Orihuelában méteres víz borította be az alacsonyabban fekvő utakat. A felhőszakadások annyira felduzzasztották folyókat, hogy a víz a hidak aljáig is elért.

A közeli Santomerában a hatóságok elővigyázatosságból 2000 embert költöztettek ki.

Az ítéletidő miatt ugyanis le kellett ereszteni a vízgyűjtőt, nehogy az összegyűlt csapadék átszakítsa a gátat.

A tengerparti Los Alcázaresben az özönvízszerű esőzések az utcákat hömpölygő sárfolyamokká változtatták,

az árhullám még a pakoló autókat is elsodorta.

A helyiek fáradhatatlanul dolgoztak otthonaik megtisztításán.

„Egész éjszaka ébren voltunk, nagyjából egy órát aludtam délben, de azóta ébren vagyok” – magyarázta egy férfi.

Katonák is segítenek a mentésben

A városban az ivóvíz és áramszolgáltatás is akadozik. A katonákat is kivezényelték, hogy részt vegyenek a civilek mentésében.

A polgármester pénteken délután már arról beszélt, hogy a helyzet fokozatosan javul.

„A legnehezebb mentőakciókat reggel helikopterekkel és a nehéz katonai járművekkel hajtották végre. Mostanra már elállt az eső, és elkezdett apadni a vízszint, könnyebb menteni”  – magyarázta Mario Cervera.

A közmédia helyi tudósítója arról beszélt, hogy

a tartományok vezetése már segítséget ajánlott az árvízkárosultaknak.

„Állami segítségnyújtást ígért minden egyes károsultnak a spanyol kormány is. A belügyminiszter a helyszínre utazott. Konkrét részletekbe még nem bocsátkozott, mert még a kárfelmérés nem kezdődött meg” – mondta a tudósító.

Az előrejelzések szerint a térségben egészen vasárnapig tarthat a csapadékos időjárás. Bár a helyiek kevésbé intenzív esőzésekre számíthatnak, a hatóságok arra figyelmeztetnek, hogy a felduzzasztott folyók miatt ez is újabb áradásokat okozhat.