Menekülnének a hurrikán által letarolt Bahamákról az emberek

 

Menekülni próbálnak az emberek a Bahamák hurrikán sújtotta északi szigeteiről, pénteken több százan gyűltek össze hajókra várva a Great Abaco-sziget kikötőjében, szatyrokban vagy bevásárló kocsikban őrizve megmaradt csekély javaikat – írta helyszíni jelentésében az amerikai hírügynökség.

Egyesek már röviddel csütörtök éjfél után megkezdték a sorban állást, hogy átjuthassanak a New Providence szigetén található fővárosba, Nassauba, ahonnan nagyobb eséllyel utazhatnak el. Egyikük arra panaszkodott, hogy Abacón „nincs élelem, nincs víz, holttestek úsznak a vízben, és az emberek rövidesen megbetegszenek”.

Hivatalos adatok eddig 30 halálos áldozatot erősítettek meg, általános vélemény szerint azonban az áldozatok száma több százra, vagy akár több ezerre rúghat.

Egyelőre nincs kormányzati szinten szervezett kimenekítés, de az ország védelmi erőinek egyik kompja a saját munkatársaikon kívül fel tudott venni további 160 embert. A tömeg nyugodtan várakozott, miközben a tengerészek kiválogatták a nőket és gyerekeket, akiket először engedtek föl a fedélzetre, és csak utána következhettek a férfiak.

A sziget mellett lehorgonyzott brit hadihajóról egy partra szállító járművel segélyszállítmányt tettek ki, benne takarókkal és 500 doboz előre elkészített étellel. Egy doboz négy személy számára elegendő egy alkalommal. Két magántulajdonban lévő jachttal több raklapnyi ivóvizet hoztak.

A bahamai komp kapitánya azt ígérte, hogy később visszatérnek, és még több segélyt hoznak. Mint mondta, rövidesen megérkezik a segítséggel a fegyveres erők egy másik, valamivel nagyobb hajója is.

Több száz fős tömeg gyűlt össze a szigeten egy kisebb repülőtéren is, ahonnan kisrepülőgépeken elszállítják a leginkább rászorulókat, a betegeket és öregeket. Az evakuálás lassan halad, emiatt csalódottak azok, akiknek kedden mindenüket elpusztította a legerősebb kategóriába sorolt, 5-ös erősségű Dorian hurrikán, és most nincs hol meghúzniuk magukat.

A Nagy-Bahama-szigeten az emberek hosszú sorban állva várták, hogy egy nagy óceánjáró hajóról élelmet és vizet osszanak nekik. A bahamai egészségügyi minisztérium azt ígérte, helikoptereket és hajókat küld segítségül, de figyelmeztetett, hogy az áradások miatt ez késhet.

Ezreket tartanak továbbra is eltűntként nyilván a Bahamákon 

Százakat, ha nem ezreket tartanak továbbra is eltűntként nyilván a Bahamák északi szigetein, ahol a héten végigsöpört a legerősebb kategóriába sorolt, vagyis 5-ös erősségű Dorian hurrikán – jelentette pénteken a Reuters hírügynökség helyi forrásokra hivatkozva.

A Bahamákat valaha sújtó legerősebb hurrikán a Great Abaco-szigeten és Grand Bahama szigetén pusztított, teljes kerületeket letarolva és kulcsfontosságú infrastruktúrákat tönkretéve, köztük repülőtéri leszállópályákat és egy kórházat.

Százakat, ha nem ezreket tartanak továbbra is eltűntként nyilván az ország körülbelül 400 ezer lakosa közül, és tisztségviselők elmondása szerint a halálos áldozatok száma - amely jelenleg 30 - várhatóan ugrásszerűen nőni fog, mert egyre több holttestre bukkannak a romok alatt és a vízzel borított területeken.

A szigetek körül uralkodó kaotikus állapotok akadályozzák a légi és vízi közlekedést, így a mentést is.
Az emberi sérülések többsége törés, fejsérülés, trauma és kiszáradás. Számos észak-bahamai klinikát elöntött a víz, emiatt képtelenek sérülteket fogadni, a szigeteken pedig nincs elegendő működő mentőautó ahhoz, hogy tábori kórházba vagy elsősegélynyújtó állomásra szállítsák őket.

Az Egyesült Királyság nemzetközi fejlesztési minisztériuma pénteken közölte, hogy egy brit hadihajóval segélyszállítmányt vittek Marsh Harbourba, benne ideiglenes szálláshelyek felállításához szükséges anyagokat több száz ember számára, valamint higiéniai csomagokat. A brit tengerészek ezenkívül vizet osztanak a hajóról, amelyen van tengervízlepárló berendezés.

Az Egyesült Államok bahamai nagykövetségének Twitter-bejegyzése szerint a helyi katasztrófavédelemmel együttműködő amerikai parti őrség eddig 295 embert mentett meg.

A Bahamákon a hét elején óránként 295 kilométeres széllel pusztító hurrikánt az amerikai meteorológiai szolgálat pénteken egyes fokozatúra minősítette le. A Dorian jelenleg Észak-Karolina állam partjainál jár.

Az ENSZ szerint a Bahamai Közösségben mintegy 70 ezer ember szorul közvetlen segélyre.