Órákon belül lecsaphat Dorian

 

Az amerikai Nemzeti Hurrikán Központ ötös erősségűvé minősítette a Dorian hurrikánt, amely helyi idő szerint vasárnap délután érhet partot a karibi térségben.

Vasárnapra a hurrikán a Bahamákon vonul át, ahol már teljes készültségben várja a lakosság az elmúlt évtizedek egyik legpusztítóbb viharát. Az előrejelzések szerint  az amerikai partokat csak hétfőn éri el.

A turisták menekülnek a szigetekről és a helyieket is kitelepítik az alacsony fekvő szigetekről.

„Szeretnélek emlékeztetni titeket. Házakat, az épületszerkezeteket lehet pótolni. Az emberéleteket viszont nem”írta Twitter üzenetében Hubert Minis  miniszterelnök.

Több mint 20 ezer lakóházat és mintegy 73 ezer embert veszélyeztet az elmúlt évtizedek egyik legdurvább vihara. Az előrejelzés szerint hat métere magas hullámokra lehet számítani a következő két napon.

Az Egyesült Államokban is teljes a készültség. Floridában már rendkívüli állapotot hirdettek.  A szokottnál magasabb dagály már elöntötte a Miami Beach mentén lévő utcákat és házakat.

Az Egyesült Államok több megyéjében vasárnaptól kötelező evakuálást rendelnek el. A Cape Canaveral-i Kennedy űrközpontot vasárnap lezárják, miként vasárnaptól zárva tart az orlandói Disneyworld szórakoztatópark is.

Az orlandói nemzetközi repülőtér várhatóan hétfőn reggeltől nem fogad és nem indít járatokat.