A Pó-alföldön van a legnagyobb forróság Olaszországban

 

Negyvenfokos kánikula sújtja Olaszországot, ahol csütörtökön a legmagasabb szintű riasztást adták ki, a szombattól várható viharok érkezéséig.

A legmagasabb fokozatú, vörös színű riasztást 13 városra adta ki az olasz egészségügyi minisztérium: ez Bologna, Bolzano, Brescia, Firenze, Frosinone, Genova, Perugia, Pescara, Rieti, Róma, Torinó, Trieszt és Verona városát, valamint ezek térségét érinti. Pénteken Milánóra is érvényes lesz a hőségriadó.

Az olasz légvédelemhez tartozó meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint a levegő a Pó-alföldön forrósodik fel a leginkább, ahol a hőmérő két napon át negyven fokot mutat majd. Közben délen, Szicília szigetén 30-32 fokot mérnek.

Idén ez a harmadik rendkívüli hőhullám Olaszországban.

A Coldiretti olasz termelői szövetség adatai szerint a kánikulához nem szokott észak-olaszországi térségben a rendkívüli és tartós forróság mindenekelőtt a mezőgazdaságot sújtja: 41 százalékkal visszaesett a méhészetek termelése, és a tehenek is 10 százalékkal kevesebb tejet adnak a nagy melegben.

Nőttek a Pó-alföldön az agrárvállalkozások kiadásai a megemelkedett öntözés miatti vízfogyasztás és a klímával hűtött istállók miatt.

Szombattól esőzés és viharok várhatók Olaszország északi és középső részén, pont amikor az olaszok többsége elindul nyári szabadságára. A jövő héttől visszatér a nyáron megszokott meleg.