Órákon át égett a Notre-Dame, teljesen megfékezték a lángokat

 

Hatalmas tűz pusztított a párizsi Notre-Dame székesegyházban hétfő este, a nagyhét első napján. A tűz következében összeomlott az épület huszártornya, és odaveszett a teljes tetőszerkezete. A tűzoltók kedd reggel bejelentették, hogy teljesen megfékezték a lángokat.

A lángokat csak többórás erőfeszítéssel tudták megfékezni, egyes részeken kedd hajnalra oltották el. A tűzoltóság tájékoztatása szerint sikerült megmenteni a 850 éves gótikus épület kőből készült szerkezetét és tornyait a teljes pusztulástól. A párizsi ügyészség baleset miatt indított nyomozást.

(Fotó: EPA/Julien De Rosa)

Biztonságban vannak a kegytárgyak

André Finot, a Notre-Dame szóvivője elmondta, hogy a kegytárgyak biztonságban vannak a sekrestyében lévő kincstárban. Az ANSA olasz hírügynökség szerint a megmenekült relikviák között van Szent Lajos király tunikája és Krisztus töviskoronája is, amelyet a hagyomány szerint Szent (IX.) Lajos gyűjtött be a Szentföldről.

Egyelőre nem tudni, mi okozta a tüzet,

az első hírek szerint a lángok a restaurálási munkálatokhoz felállított állványzaton, a tetőszerkezetnél keletkeztek, és onnan terjedtek tovább. A rendőrség balesetként kezeli a tűzesetet. Egy tűzoltó megsérült oltás közben, ezt leszámítva a katasztrófának nincsenek sérültjei. Az ügyészség vizsgálatot indított.

Újjáépítik a Notre-Dame-ot

Emmanuel Macron francia köztársasági elnök röviddel éjfél előtt újságíróknak azt mondta, újjáépítik a Notre-Dame-ot. Hangsúlyozta, hogy a tűzoltók bátorságának köszönhetően a székesegyház homlokzata és két fő tornya nem dőlt le. „A Notre-Dame történelmünk, irodalmunk, szellemünk része, nagy eseményeink, járványaink, háborúink, felszabadulásaink helyszíne, életünk epicentruma” – fogalmazott a szemmel láthatóan megilletődött elnök a még lángoló épület előtt.

(Fotó: EPA/Yoan Valat)

Közölte, hogy már kedden adománygyűjtést kezdeményeznek Franciaországban és külföldön az újjáépítéshez, és kérte a világ „legnagyobb tehetségeinek” segítségét is.

Az egyik leggazdagabb francia család, a Pinault máris

százmillió eurót ajánlott fel a helyreállításra.

A család számos divatmárka tulajdonosa, de érdekelt a médiában, a borászatban is, valamint egyebek között a Christie’s aukciós ház tulajdonosa. A japán kormány is jelezte készségét arra, hogy hozzájáruljon a restaurálás költségeihez. Szakértők szerint a munkálatok évekig tarthatnak majd.

Együttérzésükről biztosítják a franciákat a világ vezetői

Több nemzetközi szervezet és ország vezető tisztségviselői, egyházi méltóságok együttérzésükről biztosították a franciákat a történtek miatt.

Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke Twitter-üzenetében bátorságra buzdította a lángoló, Európa büszkeségét jelentő katedrális oltásán dolgozó tűzoltókat. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke azt mondta, percről percre követi az eseményeket, azt, „hogyan ejti zsákmányul” a párizsi Notre-Dame-ot, amely – mint írta – az egész emberiség öröksége.

Donald Tusk, az Európai tanács elnöke Twitter-üzenetében együttérzését fejezte ki Franciaországgal, és úgy fogalmazott, hogy

a párizsi Notre-Dame egész Európa katedrálisa.

Donald Trump amerikai elnök azt mondta, rendkívül fájdalmas látni a lángoló székesegyház szörnyű képeit. Ez a katedrális a világ egyik legnagyobb kincse, kultúránk és életünk része, valószínűleg nincs hozzá fogható a világon.

A tűzvész sújtotta Notre-Dame Franciaország és európai kultúránk jelképe – jelentette ki Angela Merkel német kancellár. „Francia barátainkkal vagyunk” – írta a Twitter mikroblogon szóvivője, Steffen Steibert.

Szolidaritásáról biztosította a párizsi érseket Erdő Péter

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szolidaritásáról biztosította a párizsi érseket és a francia katolikus közösséget a Notre-Dame-ban kitört tűzvész miatt hétfő este. A levélben, amelyet a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sajtószolgálata az MTI-hez eljuttatott, a bíboros azt írta: megrendülten értesült arról, hogy a nagyszerű párizsi Saint-Sulpice-templomot ért tűzeset után most, a nagyhét kezdetén a város főtemploma, a Boldogságos Szűz Máriának szentelt Notre-Dame áll lángokban.

Magyarország együttérez Franciaországgal a párizsi Notre-Dame-ban kitört tűzvész miatt – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn esti közleményében.

Szolidaritását fejezte ki a katasztrófa miatt Párizs népével Matteo Salvini olasz belügyminiszter és Alberto Bonisoli, az olasz kulturális örökség és idegenforgalmi miniszter is. A szentföldi katolikus egyház együttérzését fejezi ki a francia egyházzal – közölte Vadi Abu Nászir, a szentföldi katolikus egyház szóvivője.

Gerd Bacher, a kölni dóm prépostja megdöbbenésének adott hangot a tűzvész miatt. Nyilatkozatában hangsúlyozta:

„Együttérzünk a katolikusokkal és minden franciával, együtt gyászolunk velük.”

Ugyanerről biztosította őket a londoni Westminster-apátság is.

(Fotó: EPA/Ian Langsdon)

A párizsi Notre-Dame leégése miatt érzett fájdalom közelebb hozza egymáshoz az ortodoxokat és a katolikusokat, egyben olyan jel, amelyet értelmezni kell – jelentette ki Nyikolaj Balasov esperes, az orosz ortodox egyház külkapcsolati osztályának helyettes vezetője.