Notre-Dame: egymás után szólalnak meg a világ vezető politikusai

 

A francia főváros szívében, a Cité szigeten épült, az UNESCO világörökségi listájára 1991-ben felkerült gótikus székesegyházban hétfőn kora este csaptak fel a lángok.

A Vatikán megrendülten fogadta a pusztító tűzvész hírét.  „A Szentszék megrendülve és szomorúsággal eltöltve fogadta hírét a Notre Dame székesegyházban pusztító szörnyű tűznek, amely a francia kereszténység és a világ egyik jelképében tombol” jelentette ki Alessandro Gisotti, Ferenc pápa szóvivője.

Gisotti kifejezte együttérzését a francia katolikusokkal, valamint Párizs lakóival, illetve – mint mondta imádkoznak a tűzoltókért, illetve mindazokért, akik mindent megtesznek a drámai helyzet megoldásáért.

Theresa May brit miniszterelnök a Twitteren azt írta: „Ma este gondolatban a franciákkal vagyok és a mentőszolgálatok tagjaival, akik a szörnyű tűzvész ellen küzdenek a Notre Dame székesegyházban”.

Sebastian Kurz osztrák kancellár pedig úgy fogalmazott: „Sokkoló képek Párizsból. Egy városi jelkép, világörökség, s a francia történelem egyik legszebb épülete, a Notre Dame lángokban áll. Reméljük, hogy senki sem sérült meg”.

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) Franciaország mellett áll, hogy segítsen megmenteni és helyreállítani ezt a felbecsülhetetlen kincset – írta hétfőn a Twitteren Audrey Azoulay, a szervezet főigazgatója.

(Fotó: EPA/YOAN VALAT)

Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke Twitter-üzenetében bátorságra buzdította a lángoló, „Európa büszkeségét jelentő katedrális” oltásán dolgozó tűzoltókat.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke rövid nyilatkozatában elmondta, percről percre követi az eseményeket, azt, „hogyan ejti zsákmányul” a párizsi Notre-Dame-ot, amely – mint írta – az egész emberiség öröksége. A katedrális írókat, festőket, filozófusokat inspirált, és látogatókat vonzott a világ minden szegletéből – írta. „Micsoda szomorú látvány! Micsoda borzalom!” – fogalmazott a bizottsági elnök.

Donald Tusk, az Európai tanács elnöke Twitter-üzenetében együttérzését fejezte ki Franciaországgal, és úgy fogalmazott, hogy a párizsi Notre Dame egész Európa katedrálisa.

Donald Trump amerikai elnök szerint a Notre Dame Franciaország és az egész európai kultúra jelképe. “Rendkívül fájdalmas látni a lángoló székesegyház szörnyű képeit. Ez a katedrális a világ egyik legnagyobb kincse, kultúránk és életünk része, valószínűleg nincs hozzá fogható a világon” – mondta Trump egy Minnesotában rendezett eseményen.

Az osztrák kormány nevében Karin Kneissl külügyminiszter is megdöbbenten fogadta a történtek hírét Twitter-bejegyzésében. „Szörnyűséges képek érkeztek hozzánk Párizsból, a város jelképének számító, világhírű katedrális, amely az egész világ keresztlényei számára zarándokhelyként szolgált, lángokban áll” – írta német és francia nyelven a miniszter. „Gondolatban francia barátainkkal vagyunk” – tette hozzá.

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök hangsúlyozta: a tűzeset híre szíven ütött bennünket, európaiakat.

A hatalmas tűzvész sújtotta párizsi Notre-Dame „Franciaország és európai kultúránk jelképe” – jelentette ki Angela Merkel német kancellár. „Francia barátainkkal vagyunk” – írta a Twitter mikroblog portálon szóvivője, Steffen Steibert.

London Párizs mellett áll „e szomorú órában, és örökre a barátja marad” – írta a Twitteren a londoni főpolgármester, Sadiq Khan.

„Szívbemarkoló felvételek! A világtörténelem egy darabja pusztul el” – írta Firenze polgármestere, Dario Nardella.

Szolidaritását fejezte ki a katasztrófa miatt „Párizs népével” Matteo Salvini olasz belügyminiszter és Alberto Bonisoli, az olasz kulturális örökség és idegenforgalmi miniszter is.

(Fotó: EPA/IAN LANGSDON)

A katolikus hit egyik központja áll lángokban – hangsúlyozta a francia püspöki konferencia szóvivője.

A szentföldi katolikus egyház együttérzését fejezi ki a francia egyházzal – közölte Vadi Abu Nászir, a szentföldi katolikus egyház szóvivője.

Gerd Bacher, a kölni dóm prépostja megdöbbenésének adott hangot a tűzvész miatt. Nyilatkozatában hangsúlyozta: „Együttérzünk a katolikusokkal és minden franciával, együtt gyászolunk velük”. Ugyanerről biztosította őket a londoni Westminster-apátság is.

Notre-Dame leégése miatt érzett fájdalom közelebb hozza egymáshoz az ortodoxokat és a katolikusokat, egyben olyan jel, amelyet értelmezni kell – jelentette ki Nyikolaj Balasov esperes, az orosz ortodox egyház külkapcsolati osztályának helyettes vezetője hétfő este a TASZSZ hírügynökségnek nyilatkozva.

„Nyugaton ma van az Nagyhét első napja. Nagy veszteség ez, szörnyű jel, amelyet még teljes egészében fel kell fognunk, amely éles fájdalmat okoz, együttérzéssel tölti meg szívünket, közelebb hozva bennünket nyugati keresztény testvéreinkhez” – mondta Balasov.

Az orosz egyházi tisztségviselő azt hangoztatta, hogy az oroszok történelme és lelke is kötődik „a Krisztus-hit ezen ősi erődjéhez”, amely kialakította azt az Európát, amely számukra „kifejezhetetlenül drága és amely még a legeredetibb orosz gondolkodók számára is a szent csodák országát jelentette”.

„Isten anyja oltalmazza a Nyugat keresztényeit a gyász ezen óráiban” – tette hozzá.

„Hatalmas tragédia ez Franciaország és az egész világ számára, mert a Notre-Dame a francia történelem jelképe, de bizonyos értelemben Európa szimbóluma is” – jelentette ki ugyancsak a TASZSZ-nak Mihail Svidkoj nemzetközi kulturális együttműködésért felelős elnöki biztos, aki kifejezte Moszkva készségét arra, hogy megpróbáljon segítséget nyújtani a franciáknak „a világkultúra nagyszerű remekművének” helyreállításához.