Egyre rosszabb a hóhelyzet Ausztriában

 

Az Alpok északi oldalán egyre több utat zárnak le a lavinaveszély miatt, több ezer embert vágott el a hó a külvilágtól. Rengeteg turista szeretne lejönni a hegyekből, azonban a térségben folytatódik a télies idő, így egyelőre még kérdéses, hogy javul-e a helyzet.

A sífelvonók még üzemelnek az ausztriai Gasteinben, de lavinaveszély miatt már néhány pályát lezártak. Az osztrák mentőszolgálat négyes riasztást rendelt el a Salzburg környéki síterepeken. A lavinaveszély miatt a kutyás hegyi mentők egész nap készenlétben állnak.

A lavinaszondával felszerelt rendőrök folyamatosan járják a terepet. A digitális kijelzővel ellátott jeladó-vevő készüléket a lavinaáldozatok felkutatásához használják.

A havazás Bischofshofenben is káoszt okozott, ahol hétvégén rendezik a síugró világkupát. A hótakarító gépek pénteken megállás nélkül dolgoztak, még az alkalmazottak is hólapátot ragadtak.

Szombaton hajnalban legalább egy tucatnyi hókotró tisztította a kifutópályákat a salzburgi repülőtéren. A havazás így a légi közlekedésben nem okozott fennakadást. Az utakon azonban annál inkább. Több kilométeres dugó alakult ki például Felső-Ausztriában, a német határ felé vezető A8-as autópályán.

A völgyekben sok helyen már félméteres a hó. A tél képeslapba illő tájat varázsolt Tirolban, ahol szobrok és a templomok is fehérségbe burkolóztak. A meteorológusok újabb havazást jeleznek, az osztrák hegyekben több mint egyméteres hó is eshet.

Magyarok is a hegyek között ragadtak

A lavinaveszély miatt több magyar sem tudta elhagyni a síközpontokat. Egy, az M1 Híradójának nyilatkozó nő elmondta, a sípályákat lezárták, az elmúlt napokban pedig már robbantottak lavinákat Planneralm közelében.

A Híradónak több család is nyilatkozott, azonban néhányuk elhagyhatta a síközpontokat, néhányuk azonban hétfőig biztosan ott rekedt.


Havazás Ausztriában

Több helyen fennakadást is okozott a hó

Az Ausztriával szomszédos Bajorországba is beköszöntött a tél. A hókotrók folyamatosan tisztítják az utakat. Schliersee település lakói is azonnal el kezdték a hótakarítást. Volt, aki benzinmotoros hómaróval, a többség azonban hagyományos módon fogott neki a munkának.

A nehézségek ellenére azonban sokan örülnek a télnek.

A havazás a közlekedésben is fennakadásokat okozott. Csak lépésben haladtak a járművek a Münchenbe vezető autópályán, több baleset is történt. Bad Steben közelében egy teherautó megcsúszott a jeges úton és összegyűrte a szalagkorlátot.

A müncheni légikikötőben a rossz látási viszonyok miatt késtek a repülők, mintegy 120 járatot törölni kellett. A Bajor Alpokban a híres Zugspitzén pedig a viharos erejű szél miatt lezárták a sípályákat és a felvonót

A Balkán-félszigetet sem kerülte el a hidegfront

Vastag hóréteg borítja Görögország északi és középső részét. A helyenként egy méteres hó miatt több utat is lezártak, sok helyen csak hólánccal lehet közlekedni. A havazás miatt az északi régiókból áramkimaradásokat jeleztek. A görög katasztrófavédelem a tél okozta gondok miatt válságülést hívott össze.

Az Athénhoz közeli Parnita hegységben azonban idilli a táj. Végtelen fehérség borítja be az erdőket, és a védett dámszarvasok zavartalanul legelésznek.

A Krím-félszigeten azonban csaknem tragédiát okozott a rendkívüli havazás. Több mint száz jármű és mintegy háromszáz ember került a hó fogságába, miután egymást követően négy lavina zúdult az Ai Petri-csúcsot Jaltával összekötő főútra. Szerencsére senki nem sérült meg. A speciális mentőknek azonban csak 12 órával később sikerült kiszabadítani a bajba jutott embereket.