Több ember halálát okozták lavinák Norvégiában és Svájcban a napokban

 

Négy, Finnországból és Svédországból származó turista péntekre feltehetően halálát lelte Norvégiában. A svájci Alpokban két ember meghalt, illetve további kettő megsérült lavinák következtében.

Norvégiában a rendőrség közlése szerint szerdán három finn és egy svéd turistát söpörhetett el lavina síelés közben az ország északi részén, amely népszerű célpontnak számít a síelők körében.

A területet, ahol lezúdult a lavina, helikopterrel vizsgálták át, ekkor vettek észre két jeladót, mely arra szolgál, hogy megadja a síelők tartózkodási helyét, ha egy lavina maga alá temetné őket. Csütörtökön ráakadtak a síelők nyomvonalaira is, amelyek arra vezettek, amerre a lavina is legördült, kifelé azonban már nem. A norvég rendőrség ezek alapján arra következtetésre jutott, hogy az eltűnt síelőket maga alá temette a lavina, feltehetően már nincsenek életben.

Svájc több részén négy lavina zúdult le, amelyek következtében két ember életét vesztette, kettő pedig megsérült. Csütörtök délután két férfit sodort el lavina, mindkettőjüket sikerült kimenteni, azonban egyikük csütörtökön, másikuk pénteken halt bele sérüléseibe a kórházban. Két további személy is kórházba került lavinák miatt.