Folyamatosan emelkedik az indonéz földrengés áldozatainak száma

 

A legfrissebb adatok szerint 98 ember vesztette életét, de egyes hírforrások 142 áldozatról számolnak be. Vasárnap este mozdult meg a föld Lombok szigetén: a 7-es erősségű földrengésben több ezer épület rongálódott meg, köztük kórházak is. A mentőcsapatok folyamatosan túlélők után kutatnak, a közeli Gili szigeteket evakuálták. Több ezer turista nyaralt a térségben, a legtöbben próbálnak hazajutni.

Hanyatt-homlok menekültek az emberek az indonéziai Lombok szigetén, amikor vasárnap este a talpuk alatt megmozdult a föld. A szomszédos Bali szigetén is menekültek ki az épületekből az emberek, amikor erős, a Richter-skála szerinti 6,9-es erősségű földrengés rázta meg a térséget.

Tízezrek menekültek az utcákra a földrengés epicentrumát övező szigetvilágban. Az emberek sátrakban húzták meg magukat, mialatt százhetvennél is több, kisebb-nagyobb utórengés rázta meg a délkelet-ázsiai szigetországot.


Az éjszaka sötétjében túlélők után kutattak a hatóságok: nagyon sokan haltak meg és több mint kétszázan sebesültek meg. Épületek ezrei dőltek össze vagy rongálódtak meg.

A szomszédos Gili szigeteiről is sebesültek tucatjait mentették ki, a búvárparadicsomként ismert szigetcsoporton turisták ezrei rekedtek. A tengerjárók megállás nélkül szállítják őket Lombok szigetére, mindenki a legközelebbi kórházba vagy légikikötőbe siet.


Földrengés Indonéziában

A katasztrófavédelmi ügynökség szóvivője azt mondta: a halálos áldozatok között nincs egyetlen külföldi sem, azonban több százan vannak, akiket még nem sikerült kimenekíteni a katasztrófa sújtotta területekről. A szigetország elnöke válságintézkedéseket jelentett be. Összehangolt munkára szólította fel minisztereit, a hadsereget és a rendőrséget is.

Egy hét alatt két pusztító földrengés rázta meg Lombok szigetét. Indonéziában ugyanis rendkívül gyakoriak a földmozgások: a délkelet-ázsiai szigetország ugyanis a szeizmikusan rendkívül aktív térségben, a Tűzgyűrűn helyezkedik el.

Magyarok nem sérültek meg

Indonéziában nagyjából kétszáz magyar lehetett a földrengés ideje alatt. Magyarország indonéziai nagykövete úgy tudja, többeket ki kellett menekíteni, de senki nem sérült meg. Az M1 Híradójának sikerült elérnie több kint tartózkodó magyar is. Mindannyian arról számoltak be, hogy a rengés csak néhány percig tartott, de az ijedtség hatalmas volt.