logo

Műsorújság

Rendkívüli

ÉLŐ | Kövesse itt a nap 24 órájában az ukrán válság legfrissebb fejleményeit

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az európai konzervatívok teljes összefogása komoly súlyt jelentene az Európai Parlamentben

Formálódik az európai jobboldali pártok szövetsége. Az egyeztetések a múlthéten magyar-lengyel-olasz tanácskozással folytatódtak. Két miniszterelnök, Orbán Viktor és Mateusz Morawiecki az olasz liga elnökével, Matteo Salvinivel konzultál. Az európai konzervatívok teljes összefogása komoly súlyt jelentene számukra az Európai Parlamentben – hangzott el a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában.
A teljes beszélgetést itt hallgathatja vissza.

 

A Mattteo Salvini vezette liga párt egyik befolyásos politikusa, Giancarlo Giorgetti adott egy interjút, ahol azt fejtette ki, hogy álláspontja szerint a ligának az Európai Néppártban volna a helye, ami egy komoly országos vitát váltott ki. Azonban Salvini álláspontja ettől eltér, ugyanis ő szeretné létrehozni az új párttömörülést – monda Francesco Giubilei, a Nazione Futura elemzőintézet igazgatója.

A helyzet ezzel az, hogy a néppárthoz való csatlakozás meglehetősen nehéz lenne, mert – ahogy ezt Orbán Viktor már nagyon jól tudja – az Európai Néppárt többé nem egy konzervatív csoportosulás – tette hozzá.

Az olasz liga két politikusa között ebből kifolyólag nyilvános vita kerekedett, ami után Salvini kezdeményezte a találkozót, illetve a telefonos egyeztetést Orbán Viktorral és Mateusz Morawieckivel. A szakértő szerint Salvini ezzel többek között azt is jelezte, hogy ő a liga vezetője, ő dönt a liga álláspontjáról a kérdésben.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

Érdekes lehet számodra:

A címlapfotón: Francesco Giubilei, a Nazione Futura elemzőintézet igazgatója (Fotó: MCC)

Ajánljuk még