logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Hibrid háború és újfajta határsértések sújtják Európát

Folytatódik a vita az unió külső határainak védelméről, miközben egyre feszültebb a helyzet Lengyelország és Fehéroroszország határán. Spanyolországban sincs ez másképp, ahol a migráció kezeléséről tartottak konferenciát egy hete azon a szigeten, amely a turizmusáról híres, viszont ma már egyre inkább az illegális migránsok célpontja: ez a Kanári-szigetek – hangzott el a Kossuth Rádió Európai idő című műsorában.
A teljes adás itt hallgatható vissza.

 

Hibrid háború zajlik a lengyel–fehérorosz határon

Kis-Benedek József, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára elmondta: abszolút veszélyes és kellemetlen helyzet, ami a lengyel határon kialakult. Nyugodtan mondhatjuk, hogy hibrid háború zajlik, de reménykedjünk, hogy puskalövések nem dördülnek el.

Fehéroroszország rendkívül szoros szövetségben van Moszkvával, így az egyetlen ember, aki ezt a helyzetet fel tudná oldani az Vlagyimir Putyin orosz elnök. Lukasenka fehérorosz elnök Putyin utasítására azonnal megszüntetné a feszültséget, de ez nem áll érdekükében. Rendkívül sportszerűtlen, amit a fehérorosz fél tesz azzal, hogy

Európától távol toboroz embereket elsősorban Afrikában és a Közel-Keleten, charterjáratokon Minszkbe, majd onnan buszokkal a határra viszi, és azt mondja, menjetek Európába, mert várnak benneteket szeretettel.

Ennek előzménye, hogy az Európai Unió szankciókat vezetett be Fehéroroszországgal és annak vezetőivel szemben, akik emiatt nem utazhatnak az unió területére, és most tovább akarja Brüsszel szigorítani a szankciókat.

Kis-Benedek József szerint a kérdés, hogy hogyan fogják helyrehozni ezt az állapotot, főleg a brüsszeli döntéshozók, akiknek Lengyelországgal is vannak más természetű problémái. Azonban azt be kell látni, hogy ami a lengyel határon zajlik, nem Lengyelország belügye, hanem európai ügy.

Brüsszel részéről a lengyelekkel folytatott vitákat nem szabadna összekapcsolni a határon történtekkel. A Frontex hallgat, nem segíti a lengyeleket, és a kérdés, hogy a lengyel erők meddig bírják ezt a nyomást.


Újfajta illegális határsértés: repülőből szöktek ki migránsok Spanyolországban

Idén novemberig mintegy 34 ezer illegális határátlépés történt, már ez is kiugrónak mondható. Ennek fényében is érdekes, hogy a magyar határra ez idő alatt mintegy százezer migráns érkezett.

Farkas Vajk, az Alapjogokért Központ vezető elemzője elmondta: a Spanyolországba érkezett 34 ezer illegális migránsból 16 827 érkezett csak a Kanári-szigetekre, ezzel bejutott az Európai Unióba. Elmondható, hogy több illegális migráns érkezett, mint némelyik sziget teljes lakossága.

Mallorcán egy eddig példátlan eset is történt: egy Marokkóból Isztambulba tartó repülőnek kényszerleszállást kellett végrehajtania, mert egy utason a cukorbetegségből adódó kóma tünetei jelentkeztek.

A gép leszállása és kinyitása után 24 marokkói migráns rögtön megszökött, ebből csak a felét sikerült elfogni. Ez egy teljesen új fajtája az illegális határátlépésnek és lehet, hogy a jövőben is találkozni fogunk ilyen esetekkel.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

A címlapfotó illusztráció.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még