logo

Műsorújság

×

social

élő

Rendkívüli

ÉLŐ | Kövesse itt a nap 24 órájában az ukrán válság legfrissebb fejleményeit

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Szakértő: Hibrid háború zajlik a lengyel-fehérorosz határon

Politikai és biztonsági szempontból is zsúfolt a hétvége. Folytatódik a vita az unió külső határainak védelméről, miközben egyre feszültebb a helyzet Lengyelország és Fehéroroszország határán. Egyre nagyobb a nyomás a Bizottság, hogy a határvédelem minden eszközét finanszírozza, ideértve a kerítést is – hangzott el a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában.
A teljes adás itt hallgatható vissza.

 

Kis-Benedek József, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára elmondta: Abszolút veszélyes és kellemetlen helyzet, ami a lengyel határon kialakult.

Nyugodtan mondhatjuk, hogy hibrid háború zajlik, de reménykedjünk, hogy puskalövésekre nem fogsor kerülni.

Fehéroroszország rendkívül szoros szövetségben van Moszkvával, így az egyetlen ember, aki ezt a helyzetet fel tudná oldani az Vlagyimir Putyin. Lukasenko Putyin utasítására azonnal megszüntetné a feszültséget, de ez nem áll érdekükben. Rendkívül sportszerűtlen, amit a fehérorosz fél tesz azzal, hogy

Európától távol toboroz embereket elsősorban Afrikában és a Közel-Keleten, charterjáratokon Minszkbe, majd onnan buszokkal a határra viszi, és azt mondja, menjetek Európába, mert várnak benneteket szeretettel.

Ennek előzménye, hogy az Európai Unió szankciókat vezetett be Fehéroroszországgal és annak vezetőivel szemben, akik emiatt nem utazhatnak az unió területére és most tovább akarják szigorítani a szankciókat.

Kis-Benedek József szerint a kérdés, hogy hogyan fogják helyrehozni ezt az állapotot főleg a brüsszeli döntéshozók, akiknek Lengyelországgal is vannak más természetű problémái. Azonban azt be kell látni, hogy ami a lengyel határon zajlik, nem Lengyelország belügye, hanem európai ügy.

Brüsszel részéről a lengyelekkel folytatott vitákat nem szabadna összekapcsolni a határon történtekkel. A Frontex hallgat, nem segít a lengyeleket és a kérdés, hogy a lengyel erők meddig bírják ezt a nyomást.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

A címlapfotó illusztráció.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még