logo

Műsorújság

×

social

élő

Rendkívüli

ÉLŐ | Kövesse itt a nap 24 órájában az ukrán válság legfrissebb fejleményeit

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kényszerleszállás után szöktek ki a migránsok a repülőből

Spanyolországban is meglehetősen éles a migrációs helyzet, ennek kezeléséről tartottak konferenciát azon a szigeten, amely a turizmusáról híres, viszont ma már egyre inkább az illegális migránsok célpontja. Ez a Kanári-szigetek. Idén novemberig mintegy 34 ezer illegális határátlépés történt, már ez is kiugrónak mondható. Ennek fényében is érdekes, hogy a magyar határra ez idő alatt mintegy 100 ezer migráns érkezett – hangzott el a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában.
A teljes adás itt hallgatható vissza.

 

Farkas Vajk, az Alapjogokért Központ vezető elemzője elmondta: A Spanyolországba érkezett 34 ezer illegális migránsból 16 827 érkezett csak a Kanári-szigetekre, ezzel bejutott az Európai Unióba. Elmondható, hogy több illegális migráns érkezett, mint némelyik sziget teljes lakossága.

Mallorcán egy eddig példátlan eset is történt: egy Marokkóból Isztambulba tartó repülőnek kényszerleszállást kellett végrehajtania, mert egy utason a cukorbetegségből adódó kóma tünetei jelentkeztek.

A gép leszállása és kinyitása után 24 marokkói migráns rögtön megszökött, ebből csak a felét sikerült elfogni. Ez egy teljesen új fajtája az illegális határátlépésnek és lehet, hogy a jövőben is találkozni fogunk ilyenekkel.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

A címlapfotó illusztráció.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még