logo

Műsorújság

Rendkívüli

ÉLŐ | Kövesse itt a nap 24 órájában az ukrán válság legfrissebb fejleményeit

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az Európai Bizottság bővítené a kvótakereskedelmi rendszert

| Szerző: hirado.hu
A skóciai Glasgowban ezekben a napokban is zajlik az ENSZ klímacsúcsa, amelyen a klímaváltozás elleni fellépésre próbálnak hatékony megoldást találni a világ országai néhány nagyobb szereplő távolmaradása mellett.

 

Az ENSZ klímacsúcs egyik legvitatottabb témája a kvótakereskedelmi rendszer kibővítése lakóépületekre és gépjárművekre. Ez azt jelentené, hogy gyakorlatilag minden egyes polgárral közvetlenül fizettetnék meg a költségeket.

Ez az, amit Magyarország és a közép-európai régió országai határozottan elleneznek.

A Kossuth Rádió Európai idő című műsorában Hortay Olivér, a Századvég energia- és klímapolitikai üzletágának vezetője beszélt arról, hogy mi is az a kibocsátás-kereskedelem.

A teljes interjút itt hallgathatja vissza.

A kvótakereskedelmi rendszerek úgy működnek, hogy a szabályozó meghatároz egy bizonyos kibocsátásmennyiséget az egész közösség számára, aminél a szereplők nem bocsáthatnak ki többet, vagy nagyon nagy büntetést kell fizetniük, amennyiben mégis– mondta Hortay Olivér.

Azt is hozzátette, hogy a kvótakereskedelmi rendszernek az a lényege, hogy kiküszöböli azokat a tévedéseket, amit a szabályozók követnek el az információ hiánya miatt.

Magyarországon valamivel több, mint száz olyan vállalat van, amelyiknek részt kell vennie a kvótakereskedelmi rendszerben.

A mostani bizottság újszerű javaslattal állt elő, miszerint ezt a kvótarendszert ki kell terjeszteni a kisfogyasztókra, lakóépületekre és a közösségi közlekedésben résztvevő járművekre is. Mivel ezt lehetetlen lenne kivitelezni, az Európai Bizottság azt találta ki, hogy az energiaszolgáltatók legyenek azok, akik részt vesznek kereskedelmi partnerként.

Ők lennének azok, akik a saját ügyfeleik után megvásárolják a kellő mennyiségű kvótát.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

A címlapfotó illusztráció.


Irak helyzete az előrehozott választások után

A választáson figyelőként vett részt az Európai Parlament delegációja, amelynek tagja volt Hölvényi György, a néppárt kereszténydemokrata képviselője, a fejlesztési bizottság tagja.

A kereszténydemokrata képviselő elmondta, hogy az utcai plakátok teljes falakat terítettek be, még a vidéki városokban is.

„A kampányhangulat megvolt, de azt azért lehetett látni, hogy a választás napját megelőzően nagyon sok jelölttel, a választással foglalkozó szakértővel találkozhattunk, akik egyfajta apátiát jeleztek, és ez majdhogynem ellentmondásban volt azzal, amit az ember az utcán látott.

Az alacsony részvételi számból az derül ki, hogy nagyon sok ember a választásokkal kapcsolatban nem remélt különösebb fordulatot, amit később a választási eredmények nem egészen igazoltak”

– emelte ki a politikus.

A teljes adást itt hallgathatja meg

Ezt a választást az utca kényszerítette ki, hiszen az elmúlt időszakban tapasztalt elégedetlenségi hullám fordult aztán át előrehozott választásokba.

A kereszténydemokrata képviselő elmondta, hogy egy ilyen országban, ami a legjobban számít az emberek számára, az a biztonság, a stabilitás és az oktatás.

„Irak egy olyan ország, amely nagyon gazdag ásványkincsekben, kőolajban, bővelkedik földgázban, tehát óriási lehetőségek rejlenek benne.”

Viszont hátráltatja az országot még a nagyon alacsony színvonalon működő oktatási rendszer.

„A legnagyobb probléma az, hogy az emberek nem tesznek szert olyan tudásra, amivel a munkaerőpiacon meg tudnak jelenni”

– összegezte Hölvényi György az oktatás helyzetét a térségben.

Az Európai Unió szüntelenül tárgyalásokat folytat annak érdekében, hogy segíteni tudjon a közel-keleti ország jelenlegi helyzetén.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

A címlapfotó illusztráció.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még