logo

Műsorújság

Rendkívüli

ÉLŐ | Kövesse itt a nap 24 órájában az ukrán válság legfrissebb fejleményeit

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Irak helyzete az előre hozott választások után

| Szerző: hirado.hu
Irakban egy hónapja a belső stabilitás visszaszerzését remélték az előre hozott választásoktól. A relatív győzelmet egy nacionalista mozgalom, Muqtada al-Sadr síta hitszónok mozgalma érte el, de a szekuláris erők is jól szerepeltek.

 

A választáson megfigyelőként vett részt az Európai Parlament delegációja, amelynek tagja volt Hölvényi György, a néppárt kereszténydemokrata képviselője, a fejlesztési bizottság tagja.

A kereszténydemokrata képviselő elmondta, hogy az utcai plakátok teljes falakat terítettek be, még a vidéki városokban is.

„A kampányhangulat megvolt, de azt azért lehetett látni, hogy a választás napját megelőzően nagyon sok jelölttel, a választással foglalkozó szakértővel találkozhattunk, akik egyfajta apátiát jeleztek és ez majdhogynem ellentmondásba volt azzal, amit az ember az utcán látott

Az alacsony részvételi számból az derül ki, hogy nagyon sok ember a választásokkal kapcsolatban nem remélt különösebb fordulatot, amit később a választási eredmények nem egészen igazoltak”

– emelte ki a politikus.

A teljes adást itt hallgathatja meg

Ezt a választást az utca kényszerítette ki, hiszen az elmúlt időszakban tapasztalt elégedetlenségi hullám fordult aztán át előre hozott választásokba.

A kereszténydemokrata képviselő elmondta, hogy egy ilyen országban, ami a legjobban számít az emberek számára az a biztonság a stabilitás és az oktatás.

„Irak egy olyan ország, amely nagyon gazdag ásványkincsekben, kőolajban, bővelkedik földgázban tehát óriási lehetőségek rejlenek benne”

Viszont hátráltatja az országot még a nagyon alacsony színvonalon működő oktatási rendszer.

„A legnagyobb probléma az, hogy az emberek nem tesznek szert olyan tudásra, amivel a munkaerőpiacon meg tudnak jelenni”

– összegezte Hölvényi György az oktatás helyzetét a térségben.

Az Európai Unió szüntelenül tárgyalásokat folytat annak érdekében, hogy segíteni tudjon a közel-keleti ország jelenlegi helyzetén.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

A címlapfotó illusztráció.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még