logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Glasgow-i klímacsúcs: bővítenék a kvótakereskedelmi rendszert

| Szerző: hirado.hu
A skóciai Glasgowban öt napja tart az ENSZ klímacsúcs, amelyen a klímaváltozás elleni fellépésre próbálnak hatékony megoldást találni a világ országai néhány nagyobb szereplő távolmaradása mellett.

 

Az ENSZ klímacsúcs egyik legvitatottabb témája a kvótakereskedelmi rendszer kibővítése lakóépületekre és gépjárművekre. Ez azt jelentené, hogy gyakorlatilag minden egyes polgárral közvetlenül fizettetnék meg a költségeket.

Ez az, amit Magyarország és a közép-európai régió országai határozottan elleneznek.

A Kossuth Rádió Európai idő című műsorában Hortay Olivér a Századvég energia- és klímapolitikai üzletágának vezetője beszélt arról, hogy mi is az a kibocsátás-kereskedelem.

A teljes interjút itt hallgathatja vissza.

A kvótakereskedelmi rendszerek úgy működnek, hogy a szabályozón meghatároz egy bizonyos kibocsátás mennyiséget az egész közösség számára, aminél a szereplők nem bocsáthatnak ki többet vagy nagyon nagy büntetést kell, hogy fizessenek amennyiben mégis– mondta Hortay Olivér.

Azt is hozzátette, hogy a kvótakereskedelmi rendszernek a lényege az, hogy kiküszöböli azokat a tévedéseket, amit a szabályozók követnek el az információ hiánya miatt.

Magyarországon valamivel több mint száz olyan vállalat van, amelyiknek részt kell vennie a kvótakereskedelmi rendszerben.

A mostani bizottsági újszerű javaslattal állt elő, miszerint ezt a kvótarendszert ki kell terjeszteni a kisfogyasztókra, Lakóépületekre és a közösségi közlekedésben résztvevő járművekre is. Mivel ezt lehetetlen lenne kivitelezni, az Európai Bizottság azt találta ki, hogy az energia szolgáltatók legyenek azok, akik részt vesznek kereskedelmi partnerként.

Ők lennének azok, akik a saját ügyfeleik után megvásárolják a kellő mennyiségű kvótát.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

A címlapfotó illusztráció.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még