logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Emberkereskedelem elleni kutatóközpont létesül Magyarországon

| Szerző: hirado.hu
A pécsi egyetemen belül megépülő kutatóközpontban az emberkereskedelem elleni küzdelem Európai Uniós és nemzetközi összefüggéseit vizsgálják majd a szakemberek – mondta el Fábián Adrián a jogi kar dékánja.

 

Emberkereskedelem elleni kutatóközpont létesül együttműködve a magyar és a holland rendőrséggel a pécsi egyetemen.

A jogi egyetem dékánja Fábián Adrián elmondta, hogy az együttműködés a holland partnerekkel már hosszú évek óta tart. Azzal, hogy aláírták az együttműködési megállapodást, formálisan is kijelentették, hogy a munka már folyik.

„Olyan munka, ami jövőbemutató és már eredményeket tud felmutatni”

– tette hozzá.

A teljes adást itt hallgathatja meg

Mohai Ágoston dékánhelyettes rámutatott arra, hogy a kutatóközpont rendeltetése elsődlegesen az lenne, hogy olyan kutatási eredményeket tudjon felmutatni az emberkereskedelem elleni küzdelem terén, ami hasznosítható lesz az elmélet és a gyakorlat számára is. Elmondta, hogy a megközelítésüknek a központi eleme a nemzetközi és uniós nézőpont.

A dékánhelyettes azt is hozzátette, hogy az emberkereskedelemnek nagyon sok aspektusa van, mert egyrészt kötődik a szervezetbűnözéshez és ilyen esetekben a szexuális kizsákmányolás veszélye is fennáll.

„Bízunk abban, hogy a kutatás eredményei hasznosulhatnak, adott esetben a döntéshozatal szintjén is, de az elsődleges fókusz az az, hogy különösen a partnerek számára – mert a nagykövetségek és a magyar és holland rendőrség egyaránt foglalkozik ezzel a jelenséggel – nyújtsunk hasznosítható eredményeket”

– tette hozzá bizakodva.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a kutatási eredményeket nem csak magyar nyelven szeretnék közzétenni, hogy a tapasztalataik uniós szinten hasznosíthatóak legyenek.

Mohai Ágoston a kérdésre válaszolva elmondta, hogy a kutatóközpont azért épül Pécsen, mert az ottani egyetem már hosszabb ideje foglalkozik olyan témakörökkel, amik érintik a bel- és igazságügyi együttműködés különböző aspektusait.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

Kiemelt képen: Fábián Adrián, a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának dékánja Fotó: MTI

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még