logo

Műsorújság

Rendkívüli

ÉLŐ ǀ Kövesse itt a nap 24 órájában az ukrán válság legfrissebb fejleményeit

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Európai összefogással lépne fel az embercsempészek ellen az Europol

| Szerző: hirado.hu
Az Europol becslései szerint az unió határait jogellenesen átlépők körülbelül 90 százaléka szervezetten, embercsempészek segítségével érkezik – hangzott ez a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában. Az adásban arról is szó esett, hogy emberkereskedelem elleni kutatóközpont létesül együttműködve a magyar és a holland rendőrséggel a pécsi egyetemen.

 

„Nem hatékony az együttműködés az európai tagországok között, és ehhez hozzá kell számolni azt is, hogy az Europolnak kapcsolata van kívülálló szervezetekkel is, sőt országokkal is” – mondta el a műsorban Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő.

A teljes interjút itt hallgathatja meg.

Elmondása szerint, ha megnézzük az elmúlt időszakot, akkor azt lehet tapasztalni, hogy a migránsok száma Európában növekedett, ami azt jelenti, hogy több mint egymillió illegális bevándorló érkezett Európába az elmúlt időszakban. Ezeknek a bevándorlóknak a 90 százaléka embercsempészek segítségével került Európába.

„Változott a módszer, csoportosan lépnek fel a zöld határ ellen, erőszakot alkalmaznak és ez nem csak a nyugat-balkáni útvonalon tapasztalható, hanem sajnos az északi területeken is”

– avatott be a határon történő eseményekbe a szakértő.

Kis-Benedek József szerint ezek a bevándorlók nem spontán jönnek át a határon, hanem tudatosan kiválasztott, ellenőrzött útvonalakon. Azt is hozzátette: az embercsempészek között vannak magyarok is.

Ezért az Europol szeretne az egyes országok bűnügyi adatbázisaiba is betekinteni, aminek következtében hatékonyabb és gyorsabb lenne különböző személyek felfedése.

A szakértő szerint ezen túl az Europol egyéb külső szervek adatbázisaihoz is szeretne hozzáférést kapni. Ezek közé tartozik a schengeni információs rendszer, a vízumnyilvántartással kapcsolatos adatbázis és egyéb ujjlenyomatvizsgálatok.

„De az Interpollal is intenzívebb kapcsolatot szeretnének, aminek durván olyan 19 adatbázisa van, amelyekbe, ha be tudnának tekinteni, sokkal hatékonyabbá válhatna a munkájuk”

– tette hozzá.

A helyzetet nehezíti, hogy egy rendőrség vagy bármilyen más bűnüldöző szerv félti a saját adatbázisát, nem szívesen enged ahhoz hozzáférést.

A szakértő azonban elmondta, hogy amennyiben növekszik az embercsempészek száma, és általuk növekszik az illegálisan az európai unió területére érkező illegális bevándorlóknak a száma, akkor ezek a különféle szervek rá lesznek kényszerítve az együttműködésre.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!


Emberkereskedelem elleni kutatóközpont létesül együttműködve a magyar és a holland rendőrséggel a pécsi egyetemen.

A jogi egyetem dékánja Fábián Adrián elmondta, hogy az együttműködés a holland partnerekkel már hosszú évek óta tart. Azzal, hogy aláírták az együttműködési megállapodást, formálisan is kijelentették, hogy a munka már folyik.

„Olyan munka, ami jövőbemutató és eredményeket tud felmutatni”

– tette hozzá.

A teljes adást itt hallgathatja meg

Mohai Ágoston dékánhelyettes rámutatott arra, hogy a kutatóközpont rendeltetése elsődlegesen az lenne, hogy olyan kutatási eredményeket tudjon felmutatni az emberkereskedelem elleni küzdelem terén, ami hasznosítható lesz az elmélet és a gyakorlat számára is. Elmondta, hogy a megközelítésüknek a központi eleme a nemzetközi és uniós nézőpont.

A dékánhelyettes azt is hozzátette, hogy az emberkereskedelemnek nagyon sok aspektusa van, mert egyrészt kötődik a szervezetbűnözéshez és ilyen esetekben a szexuális kizsákmányolás veszélye is fennáll.

„Bízunk abban, hogy a kutatás eredményei hasznosulhatnak, adott esetben a döntéshozatal szintjén is, de az elsődleges fókusz az az, hogy különösen a partnerek számára – mert a nagykövetségek és a magyar és holland rendőrség egyaránt foglalkozik ezzel a jelenséggel – nyújtsunk hasznosítható eredményeket”

– tette hozzá bizakodva.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a kutatási eredményeket nem csak magyar nyelven szeretnék közzétenni, hogy a tapasztalataik uniós szinten hasznosíthatóak legyenek.

Mohai Ágoston a kérdésre válaszolva elmondta, hogy a kutatóközpont azért épül Pécsen, mert az ottani egyetem már hosszabb ideje foglalkozik olyan témakörökkel, amik érintik a bel- és igazságügyi együttműködés különböző aspektusait.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

Ajánljuk még