logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Halkó Petra: Ezúttal a lengyelek szenvedik el a szuverenisták elleni össztüzet

Nyáron Magyarország, ezúttal Lengyelország volt az egyik középpontja az uniós tanácskozásnak. Az állam- és kormányfők találkozóján a lengyel alkotmánybíróság döntése volt téma, amely szerint a nemzeti jog előrébb való az uniós jognál és amelyre válaszként az Európai Parlament kijelentette, hogy nem tekinti legitimnek a lengyel testületet – hangzott el a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában.
A teljes adás itt hallgatható vissza.

Halkó Petra, a Századvég vezető külpolitikai elemzője elmondta: Az uniós csúcson energiaügyben számos tekintetben nem értenek egyet a felet, de egyes kérdések más perspektívába helyezésével, mint például francia javaslatra az atomenergia zöld enerigaként való elismerésével nagyot lehetne lépni a kompromisszum felé.

Az együttműködés és a szolidaritás címszavai jól hangzanak de láthatóan sem a migránsválság, se  a járvány idején nem működött a brüsszeli intézményrendszer.

Európában az elmúlt időszakban a szuverenista álláspontot képviselő országok és kormányok össztűz alá kerültek. A lengyel alkotmánybíróság döntése egyébként pusztán annyiról szól, hogy azok a hatáskörök, amelyeket az uniós alapszerződések aláírásával az ország nem adott át Brüsszelnek, azokon a területeken a nemzeti jog fensőbbsége érvényesül.

A tagállami függetlenségért harcoló országok közül most Lengyelországot fenyegetik, mindezt a demokráciára és a jogállamiságra hivatkozva.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még