logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Fontos kérdések céldátumairól vitáztak az Európai Unió tagállamai

| Szerző: hirado.hu
Elfogadott és el nem fogadott céldátumok az Európai Unió e heti vitái során. A szlovéniai Brdóban megtartott EU-nyugat-balkáni csúcstalálkozón a balkáni államok 2030-as csatlakozási céldátuma nem került elfogadásra. Sokkal szigorúbb közlekedésbiztonsági intézkedésekkel szüntethetők meg 2050-re a halálos közúti balesetek az Európai Unióban – szögezték le az Európai Parlament képviselői szerdán strasbourgi plenáris ülésükön – a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorának összefoglaló cikke.

Mivel a halálos kimenetelű balesetek harminc százalékánál kulcsszerepet játszik a gyorshajtás, ezért indokolt lenne a járművek biztonságos sebességszintjét jelentősen korlátozni lakott területeken, illetve ott, ahol sok a gyalogos és a kerékpáros – hangzott el a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában.

„Csökkennek a közúti balesetek, a halálos kimenetelű balesetek, illetve a sérülést okozó balesetek száma, ugyanakkor a csökkenés nem elég gyors”– szögezte le Deli Andor, a Fidesz Európai parlamenti képviselője, aki szintén felszólalt a vitában.

Hozzátette: Az egykori célkitűzés, miszerint 2010 és 2020 között a felére csökkenjen a balesetek száma, nem sikerült. Félő, hogy a 2020 és 2030-ra tervezett számadatok vonatkozásában sem sikerül elérni a célkitűzéseket, ezért még nagyobb figyelmet kell az ügyre fordítani.

Deli Andor az Európai Parlament plenáris ülésén új baleset-megelőzési, a közlekedés biztonságát szolgáló technológiák fejlesztését, kifejlesztését, illetve bevezetését szorgalmazta.

A teljes beszélgetés itt hallgatható vissza:

A Nyugat-balkáni térség az európai családhoz tartozik, közösek az értékek és a sorsok is. Erről beszélt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke a szlovéniai Brdóban megtartott EU-nyugat-balkáni csúcstalálkozón.

Ursula von der Leyen hangsúlyozta, egyértelmű cél a bővítés. A bizottsági elnök ugyanakkor nem határozott meg céldátumot, ezt elsősorban a politikai és gazdasági reformok hiányával indokolták.

Valahol érthető, hogy az Európai Unió – vagy legalábbis az EU-s országok többsége – ódzkodik egy céldátum kijelölésétől, hiszen ezzel a céldátummal saját magának mondana ellent ”–  mondta Guszton András Újvidéki politikai elemző.

Von der Leyen elmondta: A Nyugat-Balkán országainak helye az EU-n belül van, és fontos, hogy a régióban tudják, az EU figyel rájuk  – hangoztatta, majd hozzátette, az EB 30 milliárd eurós gazdasági és befektetési terve nagyon fontos a térség gazdasági felzárkóztatásának szempontjából.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

A címlapfotó illusztráció.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még