logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Drákói szigor a halálos közúti balesetek megszüntetése érdekében

| Szerző: hirado.hu
Sokkal szigorúbb közlekedésbiztonsági intézkedésekkel szüntethetők meg 2050-re a halálos közúti balesetek az Európai Unióban – szögezték le az Európai Parlament képviselői szerdán strasbourgi plenáris ülésükön. Mivel a halálos kimenetelű balesetek harminc százalékánál kulcsszerepet játszik a gyorshajtás, ezért indokolt lenne a járművek biztonságos sebesség szintjét jelentősen korlátozni lakott területeken, illetve ott, ahol sok a gyalogos és a kerékpáros – hangzott el a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában.

 

„Csökkennek a közúti balesetek, a halálos kimenetelű balesetek, illetve a sérülést okozó balesetek száma, ugyanakkor a csökkenés nem elég gyors”– szögezte le Deli Andor, a Fidesz Európai parlamenti képviselője, aki szintén felszólalt a vitában.

A teljes beszélgetés itt hallgatható vissza:

Hozzátette: Az egykori célkitűzés, miszerint 2010 és 2020 között a felére csökkenjen a balesetek száma, nem sikerült. Félő, hogy a 2020 és 2030-ra tervezett számadatok vonatkozásában sem sikerül elérni a célkitűzéseket, ezért még nagyobb figyelmet kell az ügyre fordítani.

Deli Andor az Európai Parlament plenáris ülésén új balesetmegelőzési, a közlekedés biztonságát szolgáló technológiák fejlesztését, kifejlesztését, illetve bevezetését szorgalmazta.

Nagyon fontos az, hogy minél szélesebb körben elérhetővé váljanak a legújabb technikai megoldások. Ugyanakkor a probléma abban van, hogy sokszor ezek a legújabb technológiák drágák, és leginkább csak a magasabb árkategóriájú járművekbe kerülnek be. Azt gondolom, hogy a közlekedésbiztonság arról kell hogy szóljon, hogy ez mindenkire kiterjeszthető legyen. Ezen kell majd dolgozni, és megoldásokat találni, hogy hogy is lehet legszélesebb körben teríteni azokat az újításokat, amik életeket menthetnekfejtette ki.

A parlamenti képviselő hangsúlyozta, fontos, hogy a gyártók már a kutatási fázisban is részesüljenek az uniós támogatásokban.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

A címlapfotó illusztráció.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még