×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Brüsszel baloldali értékeket erőltetne mindenkire, és a német választás eredménye akár segítheti is ezt

 

Európai parlamenti vizsgálódás Budapesten: a LIBE-bizottság delegációt küldött a „magyar helyzet” tanulmányozására. Eközben politikai földindulás zajlik Németországban a CDU–CSU történelmi veresége miatt, ami az európai konzervatívok számára is figyelmeztető erővel bír – ezek voltak a Kossuth Rádió Európai idő című műsorának e heti témái.


A teljes adás itt hallgatható vissza.

A delegáció többsége baloldali-liberális-zöld meggyőződésű képviselők, ezért ők eleve egyfajta előítélettel érkeztek hazánkba – értékelte Törcsi Péter, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója a LIBE vizsgálódását. Az Európai Parlament baloldali képviselői rendszeresen arról beszélnek, hogy emberi jogi és jogállamisági problémák vannak Magyarországon. Sokkal inkább világnézeti kérdésekről van szó az elemző szerint.

Az európai döntéshozók jelentős része az európai értékeket értéksemlegesnek gondolja, holott azok inkább progresszív, baloldali, nem egy esetben marxista irányba hajlanak el. Ez Brüsszel legfőbb problémája a közép-európai térséggel, ugyanis ezeket a baloldali, általuk semlegesnek vélt értékeket ütköztetik a hagyományos, konzervatív és szuverenista értékekkel.

Ez egy értékvita, álságos ezt jogi köntösbe burkolni

– fogalmazott Törcsi Péter.

Az ítélet már megszületett, ez abból is látszik, hogy bár találkoztak egyházi és a konzervatív oldalhoz sorolható szereplőkkel, de mégis azokat a kérdésekbe csomagolt, jól ismert állításokat fogalmazták meg, amelyek miatt Brüsszel rendszeresen bírálja hazánkat.

Törcsi Péter, aki személyesen is találkozott a delegációval, elmondta: a saját véleményük megerősítését várják, és minden azzal ellentétes állítást fenntartásokkal kezelnek. Rendkívül erős meggyőződésük van, és ebből nem lehet őket kibillenteni, hiszen a nyugati balliberális médiumokban folyamatosan a saját véleményüket hallják vissza.

A brüsszeli baloldal láthatóan be akar avatkozni a magyar választásba, és azért érkeztek ide, hogy a hírfolyamban a véleményük folyamatosan jelen legyen, ezzel befolyásolva a kormány megítélését.


Európa jövője dőlhet el a német választás eredménye után

A múlt vasárnap egy korszakváltást jelzett a német politikában. A pártok közötti erőviszonyok alaposan átrajzolódtak. A legfőbb irány a kereszténydemokrata pártszövetség, a CDU–CSU történelmi veresége 24 százalékkal. Igaz, a szociáldemokraták sem döngettek csúcsokat 25 százalék feletti eredményükkel, azonban ez szűk győzelmet hozott a számukra, illetve ez az eredmény azért jelentett igazán győzelmet, mert az elmúlt két évben 15 százalék körül alakult a támogatottságuk, ezt sikerült most visszatornászni. A CDU-t tekintve Angela Merkel távozása pártja meghatározó szerepének végét is jelentette.

Pócza István, a Batthyány Lajos Alapítvány programvezetője az Európai idő című műsorában elmondta: Nem igazán volt választási hangulat, a koronavírus járvány miatt a kampányesemények elmaradtak. Nagyon nehéz ilyen helyzetben kampányolni.

Amit most Németországban látunk, az egész Európára igaz. Teljes bizonytalanság, kiúttalanság, egyfajta útkeresés zajlik. A CDU–CSU már felkészült, hogy vereséget szenved, és keresik a felelőst. Armin Laschetet, a kancellárjelöltet támadják nagyon, sokak szerint le kellene mondania, de nemcsak személyi kérdések vannak.

A CDU elengedte a konzervatív kérdéseket, egyre jobban balra tolódott és ez profetikus jelentőségű egész Európa számára.

Az európai konzervatívoknak most keresztúthoz kell érkezniük és dönteniük kell: megfelelnek-e a liberális elvárásoknak vagy levonják a következtetést, hogy eddig ezt csinálták és a népszerűség csökkenése ennek köszönhető.

Ha a jobboldal enged az értékrendjéből és együttműködik a baloldallal, akkor ennek jegyében lemond az értékeiről, míg a baloldal profitál ebből, ezt láthatjuk Németországban is. A konzervatív erők számára ez Németországban egy sokkhatás.

Az AfD még nem tudta magáévá tenni a normális konzervatív értékrendet, és épp emiatt nem lehet arról beszélni, hogy beveszik a pártot a kormányba, de a baloldali szélsőséget, a Die Linkét már sokan elfogadják.

Az Európai Néppártban politizáló CDU–CSU képviselők inkább a balszárnyhoz tartoznak és levonhatják azt a következtetést, hogy balra kell menni tovább, arra van az irány, hiszen a szociáldemokraták győzelmet arattak Németországban. Ugyanakkor, ha a CDU–CSU jól dolgozza fel ezt a sokkot, és rájön, hogy a konzervatív oldalon van még tér, akkor ez begyűrűzhet az Európai Néppártba is, bár utóbbi jellegéből fakadóan sokkal lassabban reagál és vált irányt.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!