×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Európa jövője dőlhet el a német választás eredményeképpen

 

A múlt vasárnap egy korszakváltást jelzett a német politikában. A pártok közötti erőviszonyok alaposan átrajzolódtak. A legfőbb irány a kereszténydemokrata pártszövetség, a CDU-CSU történelmi veresége 24 százalékkal. Igaz, a szociáldemokraták sem döngettek csúcsokat 25 százalék feletti eredményükkel, azonban ez szűk győzelmet hozott a számukra, illetve ez az eredmény azért jelentett igazán győzelmet, mert az elmúlt két évben 15 százalék körül alakult a támogatottságuk, ezt sikerült most visszatornászni. A CDU-t tekintve Angela Merkel távozása pártja meghatározó szerepének végét is jelentette – hangzott el a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában.


A teljes adás itt hallgatható vissza.

Pócza István, a Batthyány Lajos Alapítvány programvezetője elmondta: Nem igazán volt választási hangulat, a koronavírus járvány miatt a kampányesemények elmaradtak. Nagyon nehéz ilyen helyzetben kampányolni.

Amit most Németországban látunk, az egész Európára igaz. Teljes bizonytalanság, kiúttalanság, egyfajta útkeresés zajlik. A CDU-CSU már felkészült, hogy vereséget fognak szenvedni, és máris elkezdték keresni a felelőst. Armin Laschetet, a kancellárjelöltet támadják nagyon, sokak szerint le kellene mondania, de nemcsak személyi kérdések vannak.

A CDU elengedte a konzervatív kérdéseket, egyre jobban balra tolódott, és ez profetikus jelentőségű egész Európa számára.

Az európai konzervatívoknak most keresztúthoz kell érkezniük, és dönteniük kell: megfelelnek-e a liberális elvárásoknak, vagy levonják a következtetést, hogy eddig ezt csinálták, és a népszerűség csökkenése ennek köszönhető.

Ha a jobboldal enged az értékrendjéből és együttműködik a baloldallal, akkor ennek jegyében lemond az értékeiről, míg a baloldal profitál ebből, ezt láthatjuk Németországban is. A konzervatív erők számára ez Németországban egy sokkhatás.

Az AfD még nem tudta magáévá tenni a normális konzervatív értékrendet, és épp emiatt nem lehet arról beszélni, hogy beveszik őket a kormányba, de a baloldali szélsőséget, a Die Linkét már sokan elfogadják.

Az Európai Néppártban politizáló CDU-CSU képviselők inkább a balszárnyhoz tartoznak, és levonhatják azt a következtetést, hogy balra kell menni tovább, arra van az irány, hiszen a szociáldemokraták győzelmet arattak Németországban. Ugyanakkor ha a CDU-CSU jól dolgozza fel ezt a sokkot, és rájön, hogy a konzervatív oldalon van még tér, akkor ez begyűrűzhet a Néppártba is, bár utóbbi jellegéből fakadóan sokkal lassabban tud reagálni és irányt váltani.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!