logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az Európai Unió reformja időszerűbb mint valaha

| Szerző: hirado.hu
Az Európa jövőjéről szóló konferencián a tervek szerint 2022 tavaszáig tartó folyamatban az Európai Parlament, a nemzeti parlamentek, a tagállami kormányok, valamint európai polgárok százai próbálnak együttesen válaszokat találni az EU előtt álló kihívásokra. A múlt héten megrendezett IV. Budapesti Demográfiai Csúcs fő témája Európa demográfiai helyzetének javítása volt, amelyen többek között felszólalt Lorenzo Fontana, az olasz Liga politikusa is – a Kossuth Rádió Európai idő című műsorának témái.
A teljes beszélgetés itt hallgatható vissza:

Az Európa jövőjéről szóló konferenciasorozat szimbolikus eleme, hogy az EU-intézmények összesen nyolcszáz, véletlenszerűen kiválasztott polgárt hívnak meg egy többfordulós tárgyalási folyamatba, amely során különféle témákban fogalmazhatják meg elképzeléseiket a kontinens jövőjéről. Fő szabályként a polgári vitacsoportok harmadát 16 és 25 év közötti fiatalok teszik ki.

Az első kétszázas csoport egy hete első alkalommal gyűlt össze Strasbourgban. Emellett a konferencia részeként civil szervezetek is regisztrálhatnak eseményeket. Ilyen volt ezen a héten a Magyar Természetvédők Szövetségének klímakérdésekről szóló eseménye, amelynek megszervezését az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája segítette. A képviselet vezetője, Lővei Andrea arról beszélt, hogy miként válik a nagy európai konferenciasorozat részévé egy-egy ilyen civil esemény.

A globális éghajlatváltozás nem áll meg az egyes országhatároknál, így az ellene való küzdelem is nemzetközi együttműködést igényel, amelyhez az Európai Unió megfelelő kereteket is jelenthet” – mondta.

Sikeres volt a IV. Budapesti Demográfiai Csúcs

Lorenzo Fontana, az olasz Liga politikusa, korábban az Európai Parlament tagja, volt családügyi miniszter is felszólalt  a IV. Budapesti Demográfiai Csúcson, amely a családok helyzetét járta körül.

A végső harc a család témája körül zajlik majd, …ugyanis – és ezt nagyon fontos szem előtt tartani – a család az az érték, amely képes ellenállni a totalitarizmus formáinak” – emelte ki a politikus.

Hozzátette: „Amikor a totalitárius szemlélet megjelenik, az azt jelenti, hogy az állam egy új embertípust akar létrehozni. Ahhoz, hogy ez megtörténjen, arra különösen a gyerekeket és fiatalokat kell hogy kiemelje, és a jövőjüknek egy más irányt szabnia.”

Hangsúlyozta, hogy a családban ezt elég nehéz megtenni, egy családban a neveltetés a nagyapáktól,  nagyanyáktól, a szülőktől ered. Így meg lehet érteni azt, hogy azok, akik egy új embert akarnak létrehozni egy új ideológia nevében, maguknak akarják tudni a nevelést egy új társadalomkép alapján. „Pontosan ez történik ma, ez történik egyes médiumokkal és egyes iskolákkal, sajnálatosan főként állami iskolákkal. Ez lesz a jövő harca azok között, akik azt gondolják, hogy a család a legjobb a fontos dolgok között, és azok között, akik úgy gondolják, a legfontosabb a gazdaság, az anyagi javak” – fogalmazott a konferencián Lorenzo Fontana.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még