×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Hölvényi György: Az afrikaiakkal való együttműködés nem gond, hanem óriási lehetőség

 

Milyen viszonya kell legyen az Uniónak, mint intézményrendszernek egy a területén zajló világeseményekhez? Az eucharisztikus kongresszus apropóján erről és az afrikai fejlesztéspolitikáról is kérdezték Hölvényi Györgyöt, a néppárt kereszténydemokrata képviselőjét, az Európai Parlament fejlesztéspolitikai bizottságának tagját a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában.


A teljes beszélgetést itt hallgathatja vissza.

 

Az eucharisztikus kongresszus egy európai esemény, és az Európai Uniót, mint intézményt igazából nem érinti. Tehát ez nem egy politikai esemény – mondta Hölvényi György.

Ha végignézzük, hogy 1997 óta az eucharisztikus kongresszust öt európai helyszínen tartották, európai uniós tagországban: Lengyelország, Olaszország, Spanyolország, Írország és most Magyarország, akkor ez azt jelenti, hogy Európa valahol még mindig ennek a gondolkodásnak a középpontjában van.

Ennek nem kell, és nem is szabad, hogy az európai uniós intézményrendszerrel, vagy magával az Európai Unióval összefüggjön – tette hozzá a képviselő.

Komoly célpontja az európai segélyezési politikának Afrika, és ebben az egyházak intézményrendszere komoly szerepet játszik.

Az afrikai országok egyházi vezetői úgy érzik, hogy az egyházaknak az afrikai világban való szerepe sokkal nagyobb, sokkal összetettebb, mint azt az Európai Unió elismeri.

Sok esetben bizonyos szociális rendszerek fönntartása az egyházakon múlik, mert nincs állami fenntartó.

Hölvényi azt is elmondta, hogy a másik, ami kívül esik az európai gondolkodáson, hogy Afrikában egy nagyon erős spiritualitás van, ami azt jelenti, hogy a feljebbvalóval való kapcsolat és a hétköznap nagyon szorosan összetartozik.

Majd hozzátette: ez pedig egy olyan tapasztalás, aminek a politikához semmi köze nincsen, de sok embert megérint, és az a fajta szélsőséges szekularizmus, ami Európában létezik – első sorban Európa nyugati felében – ez az afrikaiak számára nagyon gyakran ijesztő, mert úgy érzik, hogy a saját létformájukat nem veszi tudomásul, és ez a korábbi gyarmatosításra emlékezteti őket.

Magyarország és a többi visegrádi országok egy komoly kommunista diktatúrát átélve nagyon könnyen szót tudnak érteni az afrikaiakkal. A velük való együttműködés pedig nem egy gond, hanem egy óriási lehetőség – hangsúlyozta a néppárt kereszténydemokrata képviselője.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

A címlapfotón: Hölvény György, a néppárt kereszténydemokrata képviselője (Fotó: MTI/Mohai Balázs)