×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Brüsszel politizál, a magyar kormány dolgozik

 

Az uniós határ megvédését és a menekültek helyben megsegítését tartalmazza az európai uniós belügyminiszterek múlt héten elfogadott nyilatkozata. A kormány a múlt héten nyilvánosságra hozta és társadalmi vitára bocsátotta azt a 200 milliárd forintos támogatási programot, amellyel több tízezer család juthat 3 és 11,5 millió forint közötti összeghez napelemek kiépítésére, illetve a fűtés korszerűsítésére – ezek voltak a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorának témái.


A teljes adás itt hallgatható vissza.

„Menekültellenes héják uralják az Afganisztánról szóló tárgyalásokat”

– ezzel a címmel közölt tudósítást egy brüsszeli uniós hírportál.  A cím az elfogadott nyilatkozatra utal, amely szerint nem szabad megismételni a 2015-ben elkövetett hibákat. A nyilatkozat tartalmazza azt is, hogy az EU és tagállamai fel kívánnak lépni a tömeges migráció ellen.

Ylva Johansson menekültügyi uniós biztos elmondta, hogy a genfi menekültügyi egyezmények betartása nem azt jelenti, hogy csak az Európai Unióban lehet menekültügyi kérelemmel élni. Mindenki el akarja kerülni a korábbi hibákat és nem akkor kell lépni, amikor a migrációs hullám megérkezik a határainkra. Afganisztán és az unió között számos biztonságos ország található.

Az Afganisztán körüli országoknak nyújtott támogatásokat megerősítik, ezzel is segítve a térség stabilitását – áll a nyilatkozatban.

Azonban a bevándorláspárti hangok továbbra sem halkultak el.

Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter szerint az EU-nak be kell fogadni az Afganisztánból elindulókat és kvótarendszert szeretne. A német külügyminiszter arról beszélt, hogy Asselbornnak tekintettel kell lennie a többi ország álláspontjára is.

A dán miniszter arról beszélt, hogy az unió nem bírálhatja azokat az államokat, amelyek védik a határokat. Ezt tették 2015-ben, de most ezt nem szabad megtenni. A dán politikus külön kiemelte Magyarországot, amely védi az unió határait. Pintér Sándor belügyminiszter úgy értékelte a nyilatkozatot, hogy az egyezik a magyar állásponttal.

Ugyanakkor a nyilatkozat nem bír kötelező erővel, a bevándorláspártiak pedig harsogják saját álláspontjukat. Mivel az unió az elmúlt hat év alatt sem tudott egységes bevándorláspolitikát kialakítani, ezért szinte biztos, hogy a migrációs csata tovább folytatódik.

Óriási energiahatékonysági támogatást ad a kormány

Hortay Olivér, a Századvég Energia- és Klímapolitikai Üzletág vezetője, környezetgazdász elmondta: Ez a pályázat logikusan illeszkedik a kormány klímapolitikájába, mintegy 175 megawatt többletkapacitás beépítését teszi lehetővé. A fűtésrendszer elektromossá tétele is segít abban, hogy a földgázhasználat és a szilárd tüzelés okozta környezetszennyezést jelentősen csökkentsék.

A program az átlagjövedelem alatt kereső családokat célozza meg.

A kormány klímapolitikájának lényeges pillére az energiaszegénység elleni küzdelem, ez elsősorban azokat jelenti, akik jövedelmük jelentős részét áldozzák rezsire.

Magyarországon egyébként a rezsicsökkentés következtében az elmúlt nyolc évben az unióban legnagyobb mértékben csökkent az energiaszegénység. A kormány tervei ezzel összhangban azokat célozzák meg így, akik még energiaszegénynek számítanak. Zajlik a társadalmi vita, s ennek az egyik pozitív hozadéka, hogy számos javaslatot be tud építeni a kormány és figyelembe tudja venni az igényeket.

A program az uniós helyreállítási alapból is kapna támogatásokat, de a brüsszeli politikai viták egyelőre akadályozzák ezt. Ha Brüsszel valóban komolyan gondolja, hogy a helyreállítás egy zöld helyreállítás legyen, akkor nincs idő a késlekedésre. Most van lehetőség arra, hogy a helyreállítási alapból származó források segítségével a fejlesztések klímabarát módon valósulhassanak meg.

A magyar kormány elkezdte teljesíteni a helyreállítási alaphoz kapcsolódó kötelezettségeit, Brüsszelnek pedig döntenie kell, hogy teljesítmény vagy politikai szempontok alapján foglal állást.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!