Az afganisztáni helyzetnél az Európai Uniónak nem osztottak lapot

 

Az afganisztáni helyzet egyre kevésbé átlátható. Az világosan kivehető viszont, hogy a kérdés a migrációs kockázatok révén mindenképpen európai belüggyé alakul. Vajon a helyzetet az Európai Unió alakítja vagy elszenvedi? A Kossuth Rádió Európai idő című műsorának Pócza István külpolitikai elemző, a Batthyány Lajos Alapítvány programvezetője volt a vendége.

A szakértő elmondta, hogy az Európai Unió az afganisztáni helyzetnek és a nemzetközi politikai folyamatoknak általában az elszenvedője az utóbbi időben.

Szerinte ez azért szomorú, mert


az EU-nak a kapacitása politikai szempontból, gazdasági szempontból és sok más társadalmi szempontból is meglenne ahhoz, hogy a világban önálló hangot üssön meg.

Elmondása szerint Európát sok szempontból nem kezelik partnerként.


A teljes adást itt hallgathatja meg

„Az afganisztáni helyzetnél az Európai Uniónak nem osztottak lapot”

– mondta a külpolitikai szakértő.

Szerinte az uniónak reagálnia kell az aktuális szituációra és a kialakult folyamatokra.

„Néhány évvel ezelőtt Orbán Viktor nagyon pontosan fogalmazta meg azt, hogy ami a migráció terén történt, az egy olyan kegyelmi pillanat, ami annak köszönhető, hogy sikerült az Európai Uniós tagországoknak, különböző megállapodásokkal, egyébként török relációban elérni azt, hogy migránsok tömegei ne érkezzenek Európába. 

A magyar miniszterelnök már akkor felhívta az Európai Néppárt figyelmét arra, hogy ez a pillanat nem tart örökké, fel kell készülni, hogy bármikor változás állhat be.

Európa ahelyett, hogy előre gondolkodott volna csak szalad az események után. Azonban egyre több európai politikus beszél arról, hogy a bevándorlási problémát csak úgy lehet megoldani, ha az országokon segít, ott, ahonnan kivándorolnak az emberek.

A szakértő az európai klímavédelemmel kapcsolatosan is megosztott pár gondolatot:

„Amit most Európában látunk zöld politika terén, az egy újfajta előnyszerzés Németország részéről. Mindez azért van mert gyakorlatilag belekényszerítették az autógyártó cégeket abba, hogy új technológiákra álljanak át. És közben előírják, hogy ilyen és ilyen dízelautók nem közlekedhetnek ebben és ebben a nagyvárosban”.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

A címlapfotó illusztráció.