A jövő szempontjából kulcsfontosságú a nemzetek Európájának építése

 

Kötelező lesz feltüntetni, ha rosszabb minőségű terméket adnak el egyazon márkanév alatt. Egy éven át zajlik az Európa jövőjéről szóló konferencia, amelyben a tervek szerint az európai polgárokat is bevonják a vitába – ezek voltak a Kossuth Rádió Európai idő című műsorának témái.

Ahogy arról lapunk már korábban beszámolt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal három éves, európai uniós forrásból finanszírozott kutatásban vizsgálta, hogy igaz-e a megállapítás, miszerint bizonyos termékek – noha azonos márkanéven kerülnek a boltokba – eltérő minőségűek az unió keleti, illetve nyugati országaiban – hangzott el a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában.


A teljes beszélgetést itt hallgathatja vissza.

 


 

Nagy Attila, a hatóság élelmiszerlánc-biztonsági laboratóriumának igazgatója elmondta: 2018-ban indult egy európai finanszírozású projekt melynek eredményeképpen a 117 vizsgált tétel egynegyedénél találtak különbséget a különböző piacokon lévő azonos termékek között.

A projekt célja volt, hogy a felmérés után egyeztessenek a gyártókkal, melyek többféle okot említettek.

Kiemelték a fogyasztói preferenciák eltéréseit a különböző országokban és ennek megfelelően alakították a kínálatukat. Több termék esetén a hazai jogszabályok arra presszionálták a gyártókat, hogy egészségesebb termékeket forgalmazzanak.

Ugyanilyen kutatás Csehországban folyt, illetve egy olyan konzorciumban, amely cseh, osztrák, szlovén, horvát és szlovák kollégák bevonásával készült – fejtette ki az igazgató.


Egy éven át zajlik az Európa jövőjéről szóló konferencia, amelyben a tervek szerint az európai polgárokat is bevonják a vitába. Francesco Giubilei, az olasz Fondazione Tatarella konzervatív alapítvány elnöke a Kossuth Rádió Európai idő című műsorában beszélt a szervezet programjáról.


A teljes beszélgetést itt hallgathatja vissza.

 

 

A 29 éves politikai elemző, külpolitikai szakértő elmondta, hogy minden polgár véleményt mondhat egy internetes oldalon az Európai unió jövőjéről szóló vitában.

Emellett minden uniós tagállamban elindul egy egyeztetés a témában, amit követően 2022 tavaszán vagy kora nyarán előállnak javaslataikkal. Az olasz kormány a külügyminisztérium felügyeletével egy ügyvivő bizottság létrehozásáról döntött, valamint egy 35 tagú tudományos testület is megkezdi a munkát, kutatók, egyetemi szakemberek részvételével.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

A címlapfotó illusztráció.