×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

A helyreállítási alap sem fogja rövid úton megszüntetni a mediterrán országok válságát

 

A 750 milliárd eurós uniós helyreállítási csomag egy része vissza nem térítendő támogatásként jut el a tagállamokhoz, másik része önkéntes alapon, hitelként áll rendelkezésre. Egybehangzó vélemény, hogy a járvány által legjobban sújtott déli tagállamoknak a legsürgetőbb, hogy hozzájussanak a segítséghez – hangzott el a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában.

A mediterrán országok gazdasága tavaly nyáron nagyon megsínylette a turizmus leállását,  és idén is csak korlátozott lehet a látogatók visszatérése. Görögországban például a negyedik hullámtól való félelem és a terjedő delta variáns miatt szigorító intézkedésekről döntöttek már a héten.

Trautmann László, a Magyar Közgazdasági Társaság Fejlődésgazdaságtani Szakosztályának elnöke elmondta: Az újjáépítési pénzek, melyeket az EU Görögország számára folyósít, nagy valószínűséggel az átstrukturálódást fogják segíteni.


A teljes adás itt hallgatható vissza.

Görögország lassan lábal ki a gazdasági válságból, csak idén márciusban sikerült 30 éves államkötvényt értékesítenie 2008 óta. Az ilyen államkötvényeknél mindig az a legfontosabb, hogy mekkora a bizalom az államban és a stabilitásban. Görögországban a munkanélküliség főleg a fiatalok körében nagyon magas.

Az Európai Bizottság is megerősítette, hogy a görög növekedés kulcsa a belső fogyasztás növelése, viszont az látható, hogy a járvány idején havonta 540 eurót kaptak a munkanélküliek, míg ha elkezdenek dolgozni, akkor 850 eurót kaphatnak, és sokak úgy vélik, hogy számukra nem éri meg bevállalni azt a munkát, amit a piac nyújtani tud.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!