×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

A pedofilellenes törvényt érintő vita nem jogi konfliktus, hanem értékrendek ütközése

 

Az Európai Unió azt fogja kihozni, hogy a pedofilellenes törvény diszkriminatív, miközben arról van szó, hogy milyen korhatár besorolással lehet leadni bizonyos tartalmakat. Milyen terheket ró a zöld átállás az uniós állampolgárokra? Ki fizeti meg ennek költéségét – ezek voltak a Kossuth Rádió Európai idő című műsorának legfrissebb témái.

A reklám, a média területe EU-s hatáskör, így ezen a területen a szabad verseny korlátozására hivatkozva próbálják jogi relevanciával ellátni a gyermekek védelmére alkotott törvényt, amellyel csak értékrendszer alapú kritikát tudtak megfogalmazni.

Értékrendek ütközése történik a pedofilellenes törvény vitája során, nem jogi konfliktus. A gyermekek védelméről szóló törvénymódosítást Tóth Norbert, nemzetközi jogász, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanszékvezetője elemezte a Kossuth rádió Európai idő című műsorában.

A nyugat-európai tagállamokban teljes liberalizáció övezi a szexuális kisebbségekkel kapcsolatos kérdéseket, míg Magyarország másik irányt vett. A házasságot az ellenkező nemű személyek érzelmi kapcsolataként határozta meg.  Nyugat-Európában értékrendszer-kutatások zajlottak le az 1960-as, 1970-es években. Tóth Norbert elmondta, hogy ebben az időszakban egy értékrendváltozás ment végbe, poszt-materialista értékek felváltották a materialista értékeket, így az egyén került előtérbe az anyagi javak, a biztonság helyett.

Ehhez köthető, hogy nyugaton a szexuális kisebbségek javára „kell” szabályozni a kapcsolódó kérdéseket. Hollandia volt például az első, ahol 2001-ben elfogadták az azonos neműek házasságát. Közép- és Kelet-Európában a többség hozzáállása azonban materialista.

Ezért a törvényt érő kritika valójában értékrendszer alapú, és csak látszólag jogi kritika.

Így erősebb reakciókat is váltott ki, mint egy színtiszta jogi probléma. A törvénnyel nem tiltották be ezeket a tartalmakat, csak a 18 éven aluliakra vonatkozik, a gyerekek védelmére. A nyugat-európai elit azonban azt szeretné, hogy a gyermekek egész korán találkozzanak a témával, hogy az irányzat támogatóivá váljanak. A nemzetközi jogász szerint emiatt a szabad verseny korlátozásáról beszélnek, próbálják jogi relevanciával ellátni állításukat. A reklám területén, a médiában találtak relevanciát, mert ez az, amibe az Európai Uniónak van beleszólása (EU-s hatáskör), az oktatásba nincs.


A teljes beszélgetést itt hallgathatja vissza.

 


Timmermans minden EU-s polgárra terhelné a zöld átállás költségét

Az Európai Bizottság zöld politikáért felelős alelnöke szerint a zöld átállásban mindenkinek meg kell fizetnie a ráeső részt. A költségek nagy részét ma is az ipar viseli, viszont a nap végén ez is a fogyasztónál jelenik meg, a kérdés az, hogy miként lehet ezt méltányos módon megtenni?

Az európai rádiók hálózata, az Euranet múlt héten szervezte azt a csúcstalálkozónak nevezett éves eseményt, amelyben az Európai Unió egy-egy vezető tisztségviselőjét kérdezik a tagrádiók újságírói. Az Európai Idő műsora is része ennek az együttműködésnek, így a Kossuth Rádió is ott volt az online internetes vitán, amelynek vendége ezúttal az Európai Bizottság zöld politikáért felelős alelnöke, Frans Timmermas volt – hangzott el a Kossuth Rádió Európai idő című műsorában.

A vitában szó esett az uniós zöld-megállapodással kapcsolatos kérdésről is. Mindenekelőtt az, hogy a fenntarthatósági pálya milyen terheket ró az állampolgárokra, ki fizeti ennek költségét.

Ezt olyan módon kell megszervezni, hogy az fair legyen, ezért javasoljuk intézkedések egész sorát a kibocsátás-kereskedelem rendszerének kiterjesztésétől az épületek energiafelhasználásán keresztül a gépjárművek számára előírt kibocsátásig” – fogalmazott Frans Timmermans.

A magyar kormány álláspontja az európai klímavédelmi célokra és karbonadóra vonatkozó kérdésekben, hogy rossz ötletnek tartja azokat az elképzeléseket, hogy a klímavédelem érdekében adóztassák meg a családi házakat és a családi autókat.


A teljes beszélgetést itt hallgathatja vissza.

 

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

 

A címlapfotó illusztráció.