Timmermans minden EU-s polgárra terhelné a zöld átállás költségét

 

Az Európai Bizottság zöld politikáért felelős alelnöke szerint a zöld átállásban mindenkinek meg kell fizetnie a ráeső részt. A költségek nagy részét ma is az ipar viseli, viszont a nap végén ez is a fogyasztónál jelenik meg, a kérdés az, hogy miként lehet ezt méltányos módon megtenni?

Az európai rádiók hálózata, az Euranet múlt héten szervezte azt a csúcstalálkozónak nevezett éves eseményt, amelyben az Európai Unió egy-egy vezető tisztségviselőjét kérdezik a tagrádiók újságírói. Az Európai Idő műsora is része ennek az együttműködésnek, így a Kossuth Rádió is ott volt az online internetes vitán, amelynek vendége ezúttal az Európai Bizottság zöld politikáért felelős alelnöke, Frans Timmermans volt – hangzott el a Kossuth Rádió Európai idő című műsorában.

A vitában szó esett az uniós zöld-megállapodással kapcsolatos kérdésről is. Mindenekelőtt az, hogy a fenntarthatósági pálya milyen terheket ró az állampolgárokra, ki fizeti ennek költségét.

Fontosnak gondolom, hogy segítsünk az energiát érintő átállásban, úgy is, hogy például támogassuk az embereket a lakásuk, házuk szigetelésében vagy, hogy energiaforrást váltsanak –

Majd hozzátette: biztosítani kell, hogy ez az átállás igazságosan menjen végbe, „mert ha nem így történik, nem a szolidaritáson alapul, akkor végig se lehet vinni”.

Mindannyiunk érdeke, hogy ne alakuljon ki energiaszegénység, és az átállás azt segítse elő, hogy az emberek kevesebbet fizessenek az energiáért, és ez méltányosan történjen.

De összességében ki fizeti meg az zöld átállás költségét?

Frans Timmermans véleménye szerint ez nem annyira „fekete-fehér”, mindenkinek meg kell fizetnie a ráeső részt. A költségek nagy részét ma is az ipar viseli, viszont a nap végén ez is a fogyasztónál jelenik meg, a kérdés az, hogy miként lehet ezt méltányos módon megtenni?

Ezt olyan módon kell megszervezni, hogy az fair legyen, ezért javasoljuk intézkedések egész sorát a kibocsátás-kereskedelem rendszerének kiterjesztésétől az épületek energiafelhasználásán keresztül a gépjárművek számára előírt kibocsátásig” – fogalmazott Frans Timmermans.

Nem gondolom, hogy az átállás szükségességét bárki is megkérdőjelezni, a kérdések a méltányos átállással kapcsolatban merülnek fel

– tette hozzá.

A magyar kormány álláspontja az európai klímavédelmi célokra és karbonadóra vonatkozó kérdésekben, hogy rossz ötletnek tartja azokat az elképzeléseket, hogy a klímavédelem érdekében adóztassák meg a családi házakat és a családi autókat.


A teljes beszélgetést itt hallgathatja vissza.

 

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

 

A címlapfotó illusztráció.