×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Európa a világgazdaságban fajsúlyos szereplőnek számít

 

„Az EU-nak nem kell nagyhatalommá válnia” – ezzel a címmel írt elemzést Boris Kálnoky újságíró. A német médiumok korábbi magyarországi tudósítója és a Mathias Corvinus Collegium médiaiskolájának vezetője volt az Európai Idő e heti adásának vendége.

 

Boris Kálnoky elmondta: Vannak erőfeszítések arra, hogy Európa nagyhatalommá váljon. Németország és Franciaország újra nyit Oroszország felé, mindezt azután, hogy Joe Biden amerikai elnök is találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.


A teljes adás itt hallgatható vissza.

Az vitathatatlan, hogy Európa súlya csökken a világban. Két erős ország, Németország és Franciaország számára ez kedvezőtlen, de ők magukban is nagyhatalmak. A kisebb országok nem érdekeltek abban, hogy Európának világpolitikai jelentősége legyen, inkább pragmatikus viszonyokra törekednek mindenkivel.

Az integráció elmélyülése kapcsán azt a kérdést kell feltenni, hogy mire kell ez. Ha az a cél, hogy Európa, mint nagyhatalom létezzen, akkor saját hadseregre és egy föderációs berendezkedésre van szükség. Európának további integrációra nincs szüksége, a világgazdaságban továbbra is fajsúlyos szereplőnek számít, és ez az, ami lényeges.

A magyar pedofiltörvény kapcsán Boris Kálnoky elmondta, hogy szerinte egy műbalhéról van szó, az ellenzéken belül megosztottságot szült, sokkal inkább a választási kampány részeként értelmezhető.

Franciaországban és Németországban is választási kampány zajlik, ennek fényében érdemes a bírálatokat elkönyvelni.

 

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!