Az Európai Ügyészség az első lépés a párhuzamos igazságszolgáltatási rendszer felé?

 

Elképzelhető, hogy az Európai Ügyészség (EPPO) felállítása a párhuzamos igazságszolgáltatási rendszer felé tett első lépés – mondta a Kossuth Rádió Európai idő adásában ifj. Balsai István ügyvéd, jogi szakértő.

Huszonkét tagállam részvételével a hónap elején luxemburgi székhellyel elindult az Európai Ügyészség, az első olyan független uniós intézmény, amely önállóan nyomozhat korrupciós és csalási ügyekben a tagállamok területén.

Az EPPO feladata, hogy határokon átnyúló nyomozást folytasson a tízezer eurót meghaladó, uniós pénzeket érintő csalások és a tízmillió eurónál nagyobb kárt okozó áfacsalások esetében.

Már eddig is volt együttműködés az egyes nemzeti nyomozószervek között, de ez sokszor nem volt elég gyors. Ifj. Balsai István szerint az EPPO felállításával ezekben a kérdésekben várható előrelépés.

A tagállamok egy-egy ügyészt jelölnek a testületbe, de az operatív munkát az EPPO szolgálatában álló, a nemzeti bűnüldöző hatóságoktól függetlenül működő ügyészek végzik. Ők dönthetnek arról, hogy milyen okiratokat szerezzenek be a helyi hatóságoktól, kiket hallgassanak ki, és ők tehetnek indítványt szabadságvesztésre, illetve ők képviselik az adott ország bíróságán a vádat.

Az EPPO ügyészeinek a hatáskörükben lévő ügyekben utasítási joguk van egy-egy tagállam rendőrsége felett.

Szuverenitási aggályok, párhuzamos igazságszolgáltatás

Magyarország és még néhány tagállam a saját szuverenitásának fenntartására hivatkozva maradt távol a szervezettől, mivel nem akarják megosztani ezt a nemzeti hatáskört egy tagállami kereteken kívül álló, szupranacionális szervezettel.

„Már nem csak arról van szó, hogy az unió visszaköveteli az uniós pénzeket, hanem konkrét személyekkel szembeni büntetőeljárásokról indításáról, vagyis ez már a legmélyebben érinti az adott tagállam igazságszolgáltatásának szuverenitását” – emelte ki.

Arról nincs még szó, hogy az adott tagállam bíróságától elvennék az ítélkezési jogot, de e logika mentén  haladva ez is felmerülhet a jövőben – fogalmazott a jogi szakértő.

Elképzelhető, hogy az Európai Ügyészség felállítása a párhuzamos igazságszolgáltatási rendszer felé tett első lépés

– fűzte hozzá.

Ifj. Balsai István szerint a tagállami igazságszolgáltatás az egyik legfajsúlyosabb nemzetállami, szuverenitási kérdés és egyik tagállam sem fog önként lemondani erről.

Magyarország megfigyelő státuszban vesz részt az EPPO munkájában – hangzott el a műsorban.

A kormány álláspontja szerint Magyarországon a magyar hatóságoknak kell ítélkezni az ország területén elkövetett bűncselekmények ügyében, függetlenül attól, hogy az magyar, vagy uniós forrásfelhasználással van összefüggésben.

Személyi kérdések

A szervezet élén a román ügyészség korábbi vezetője, Laura Codruța Kövesi áll.

Ellene hazájában hivatali visszaélés miatt indult eljárás, mert részlehajlóan végezte munkáját és olyan személyekkel szemben is büntetőeljárást indított, akik ellen ez nem volt teljesen megalapozott, még ha támogatói azt állítják, hogy ezek politikailag motivált eljárások voltak – mondta a jogi szakértő.

Úgy vélte, hogy ezeket a vádakat Laura Codruta Kövesi már soha nem fogja tudni lemosni magáról.


A teljes beszélgetés itt hallgatható meg.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!