Beperelné az Európai Parlament az Európai Bizottságot

 

Az Európai Parlament plenáris ülésen tárgyalta a jogállamisági feltételrendszert, akár perbe is fogná az Európai Bizottságot, ha az nem kezdené el alkalmazni – hangzott el a Kossuth Rádió Európai idő című műsorában. 

Május végén zárult az az Európai Parlament által szabott határidő, ameddig az Európai Bizottságnak el kell kezdenie a jogállamisági feltételrendszer alkalmazását. Az Európai Parlament magyar tagja, Cseh Katalin felvetette az eheti vitában, ha ezt nem teszi meg az Európai Bizottság, akkor az Európai Parlament kész az uniós bizottság ellen az unió bíróságához fordulni.

A politikai vitákban gyakran elhangzanak olyan jelzők, bélyegek, mint az euroszkepticizmus, Európa-ellenesség Magyarországgal, Lengyelországgal, vagy bizonyos politikai erőkkel kapcsolatban.


„Számos tanulmány alátámasztotta, hogy az európai állampolgárok esetében is nagyon komolyan elválasztódik az európai uniós intézményekkel kapcsolatos kritikák, valamint az európai projektek támogatásának kérdésköre” - hangsúlyozta Halkó Petra.

Az európai állampolgárok – így egyébként az ő politikai vezetőik is – úgy gondolják, hogy az európai intézmények azok, amelyek reformra szorulnak. Azt láthatjuk, hogy amikor komoly akadályok, vagy válsághelyzetek teremtődnek akkor nem tudnak hatékonyan fellépni annak érdekében, hogy megóvják az európai állampolgároknak az érdekeit – tette hozzá.

„Ezzel szemben mind az európai állampolgárok, és azok politikai vezetői nagyon sokszor azt hangoztatják, hogy az európai projektet nagyon is szeretnék támogatni, mert hisznek abban, hogy az európai közösség egy versenyképes és dinamikus szereplője lehet a globális színtérnek politikai illetve gazdasági értelemben is”

magyarázta az elemző, hangsúlyozva egyben, hogy ezeket a felvetéseket szükséges élesen ketté választani, bármilyen kérdéskörről is legyen szó.

Mindenképpen elítélendő, hogy ezeket a bélyegeket úgy akasztják rá egyes politikusokra vagy kormányzatokra, hogy nincs nyitottság a párbeszédre. Ez nem egyszer bebizonyosodott már az európai uniós tagállamok vagy intézmények között, amikor problémás kérdéskör vetült fel.

Az európai állampolgárok is érzik, hogy kettős mérce uralkodik az Európai Unió területén

„Az a bürokratikus elit, amely az Európai Uniót vezeti, nem veszi figyelembe, hogy azokat a tagállamokat, amelyek később csatlakoztak, ugyanolyan súllyal kellene figyelembe venni az asztalnál, ahol tárgyalások folynak, még ha kisebb a lakosságuk, vagy a területük” – emelte ki Halkó Petra.

A jogállami kérdéskör is erre mutat rá hiszen láthatjuk hogy nem voltak hajlandóak meghallgatni azokat az országokat, akik egyébként érintettek ebben a kérdéskörben. A megbélyegzett országok vezetői készen állnak a párbeszédekre, mégis, ezt a legtöbb esetben figyelmen kívül hagyják – tette hozzá.

„Az biztos hogy az Európai Unió versenyképessége vagy politikai súlya nem azzal fog visszaállni, hogy különféle határozatok vagy döntések papírjait lobogtatja. A tényleges teljesítmény képes bizonyítékul tud szolgálni arra hogy egy ország vagy egy közösség – az EU esetben egy közösség – érdemes arra hogy meghallgassák, figyelembe vegyék a fő kérdéskörök tekintetében” - mondta az elemző.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!


A teljes beszélgetés itt hallgatható meg: