Eurobarométer: Az európaiak elégedetlenek az unió járványkezelési stratégiájával

 

A járványkezelésről szól az Eurobarométer, az unió statisztikai hivatalának legújabb felmérése, ami a héten jelent meg a legfrissebb eredményekkel. A felmérésből kiderül, hogy 50:48 arányú enyhe többségben vannak azok, akik elégedetlenek az unió járványügyben hozott intézkedéseivel. A 21. század Európájáról szóló konferenciasorozatot kezdett a XXI. Század Intézet és Hidvéghi Balázs európai parlamenti képviselő. A sorozat második konferenciáján a jobboldal európai összefogásáról és értékfelfogásáról beszéltek az előadók, köztük Giorgia Meloni, az Európai Konzervatívok és Reformerek pártcsalád elnöke.

 

A legutóbbi felmérés alapján az uniós állampolgárok többsége szerint a korlátozó intézkedéseknek nagyobb volt az egészségügyi haszna, mint amekkora gazdasági kárt jelentettek az unióban.

Alapvetően azt lehet látni, hogy jelentős különbség van az országok között abban, hogy milyen jövedelmi helyzetben vannak az állampolgárok. A felmérés alapján a magyarok 40 százaléka érezte meg saját pénztárcáján a válság hatását. Ezzel szemben a Nézőpont Intézet friss felmérése szerint

a magyarok kétharmada elégedett a kormány válságkezelésével.

Magyarországon volt a legszigorúbb a koronavírus-halálozások esetében a statisztikai nyilvántartás. Minden egyes esetben, amikor az elhalálozásnál felmerült a vírusos fertőzés, a koronavírus által elhunyt kategóriába került bele az illető.

Nagy Dániel azt is hozzátette, hogy a legtöbb uniós polgár szerint a járványkezeléssel kapcsolatban azzal kellene foglalkoznia az Európai Uniónak, hogy gyors hozzáférést biztosítson az állampolgároknak az oltóanyagokhoz.


Giorgia Meloni elmondta, fontosnak tarja, hogy a jobboldali erők központibb szerepet játszhassanak az európai politikában. Szerinte mindenekelőtt meg kell határozni, hogy az európai emberek miként is vélekednek az integrációs folyamatokról, és rá kell mutatni arra, hogy mi nem működik a mai Európai Unióban.

„Teljes mértékben egyetértek a kezdeményezés céljával, és akárcsak önöknek, nekem is meggyőződésem, hogy a jobboldali nemzeti konzervatív politika alapjainak megszilárdítása és a közös kulturális hátország kiszélesítése, megerősítése a legjobb módja annak, hogy erőteljesebben tudjunk válaszolni a mai világ kihívásaira” – hangsúlyozta.

Véleménye szerint az úgynevezett Európa-pártiak úgy tesznek, mintha nem hallanák sok európai polgár bíráló szavait. Egyre több szuverenitást ruháznának át a tagállamok felől Brüsszelre, ha pedig valaki ellenzi ezt az egyirányú folyamatot, azt azon nyomban Európa-ellenesnek minősítik. Ma ez az ideológia vezérli az unió intézményeit, társadalomképe pedig az individualizmust helyezi előtérbe.

„A tömeges migrációval szemben mutatott tehetetlenség ezer ellentmondás megnyilvánulása volt. Véleményem szerint a határok identitást adnak a népeknek, amelyből jogok és kötelezettségek következnek” – emelte ki.

Azt is komoly problémának tartja Meloni, hogy Európa-szerte a baloldali pártok ahelyett, hogy az egyre öregedő és demográfiai válsággal küzdő kontinensen a születésszám emelésén fáradoznának,

olyan elméleteket gyártanak, amelyek aláássák a természetes családot, társadalmunk alappillérét, és tagadják a férfiak és nők közötti természetes különbségeket.

 

A cikk az Euranet Plus szervezettel az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

A címlapfotó illusztráció.