×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Erdélyi gyakornokok írták az EU Zöld kisokosát, uniós adathatárt vezet be a Microsoft

 

A Zöld kisokos című online kiadvány az EU fenntarthatósági célkitűzéseiből kiindulva azt vizsgálja, hogy közösségként és egyénként milyen konkrét lépéseket tehetünk a környezettudatosság érdekében. A Microsoft bejelentette, hogy uniós adathatárt vezet be, amely túlmutat minden eddigi adattárolási kötelezettségvállalásukon – derült ki a Kossuth Rádió Európai idő című magazinműsorából.

Zöld kisokost állított össze a helyi, regionális és országos jó példákat áttekintve Winkler Gyula erdélyi európai parlamenti (EP-) képviselő, aki elmondta, hogy immár több éve szervezi az európai parlamenti gyakornoki programot, azonban 2020-ban illetve 2021-ben is közbeszólt a koronavírus-járvány. Emiatt idén sem lehetséges az eddig jól bevált gyakornokoskodás Brüsszelben.

A tematikus gyakornokság ötlete – vagyis az, hogy egy egy szakterületre koncentráljanak a gyakornokokkal –, mely a fenntarthatóságra és a környezetvédelemre fókuszált, az egy régebbi elgondolás és ennek az első terméke a Zöld kisokos.

„A Zöld kisokossal pontosan azt akarjuk megmutatni, hogy mindenki a saját életében, a saját környezetében is rengeteget tehet, hogy biztosítsuk a környezettudatos életnek a célkitűzéseit, hogy ne csak a gyermekeinknek, de unokáinknak és az utánuk következőknek is jusson tiszta víz, friss levegő és élhető környezet”

– nyilatkozta Winkler Gyula.


A Microsoft megkezdi az uniós adathatár bevezetését

A kezdeményezés valamennyi fő felhőszolgáltatásra kiterjed, lényege pedig az, hogy kereskedelmi és közigazgatási szektorbeli európai ügyfeleik számára lehetővé válik, hogy adataikat az unión belül tárolják és dolgozzák fel.

Tóth Norbert nemzetközi jogász, valamint az Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) docense az interjú során elmondta, hogy az Európai Unió és az Egyesült Államok között működő adatvédelmi pajzsot megsemmisítette az Európai Unió Bírósága, melyre különböző reakciók érkeztek az iparág szereplőitől.

Mivel megsemmisítette az Európai Unió Bírósága ezt az adatvédelmi pajzsot, ezért az unió területén működő közszolgáltató hatóságok, vállalati szereplők elbizonytalanodtak, hogy ha amerikai cégek kezelik az adatállományukat, akkor vajon biztosítható lesz továbbra is az uniós szigorú szabályozás?”  

– mondta a jogász.

A felhőszolgáltatás globálisan óriási piaccá nőtte ki magát, hatalmas a harc a felhasználókért

Vannak kritikus hangok, akik szerint ezzel a bejelentéssel az a probléma, hogy van olyan leányvállalat, mely itt működik az Európai Unió területén, azonban anyacége amerikai központú. Ez egy olyan szoros kapcsolat, ami nem garantálja egyesek szerint azt, hogy ne lehetne továbbiakban sem az Egyesült Államok területére küldeni adatokat. A Microsoft ezzel szemben azt állítja, hogy erre garanciát vállal.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!


A teljes beszélgetés itt hallgatható meg.