×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Megkérdőjeleződhet Németország vezető szerepe az EU-ban

 

A német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Bajor Keresztényszociális Unió (CSU) belviszálya a választások előtt még inkább alátámasztja, hogy Németország európai vezető szerepe megkérdőjeleződni látszik. Uniós pályázat indul az állattartók számára, az állattartó telepek korszerűsítésére kiírt támogatás kérelmei május 28-tól nyújthatók be a keret kimerüléséig – hangzott el a Kossuth Rádió Európai idő című műsorában.

Nógrádi György egyetemi tanár, biztonságpolitikai szakértő a Kossuth Rádió Európai idő című műsorában elmondta: Németország belpolitikai viszálya egyre aggasztóbb, főként a választások előtt.

A német-francia tengely csodálatosan működött, amikor megkötötte Konrad Adenauer és Charles de Gaulle – emlékeztetett Nógrádi György. Ennek a lényege az volt, hogy Németországi, az ottani NSZK-é a gazdasági vezető szerep, a katonai pedig Párizsé.

Nógrádi hozzátette: a német egyesítés után minden vezető szerep Berliné lett.

A most szeptemberi választás kapcsán a CDU történetének legnagyobb vereségét szenvedte el.

A CDU–CSU kancellárjelöltségi vitája három hónap alatt teljesen megváltoztatta a közhangulatot – folytatta a szakértő. Ez a hirtelen fordulat nemcsak a fokozatos belső erodálódás számokban megjelenő eredménye, amelyet a választási viták váltottak ki, hanem már egy régóta tartó negatív folyamat kicsúcsosodása.

Ez a folyamat rámutat: Németország elmúlt évekre jellemző külpolitikai passzivitása nagyban befolyásolja az Európai Unió külpolitikai határozatlanságát is. Egyértelműen látható, hogy Európa vezető nagyhatalmának külpolitikai kommunikációjában alig van egyetértés, a döntéshozatal pedig kapkodó.

Németországnak az európai mintát kellene jelentenie,

ami az utóbbi időben nem volt látható” – mondta Nógrádi György.

A választások jelenlegi állása példátlan az ország történelmében: a kancellárjelöltségi probléma az uniópártok támogatottságát annyira leépítette, hogy a Zöldek már jobban állnak, a közvélemény egyre inkább nekik szavaz bizalmat.

A jelenleg vezető baloldali párt kancellárjelöltje, Annalena Baerbock szerint Németország belviszálya a régóta tartó külpolitikai passzivitásból eredeztethető. Az Európai Uniónak egy aktív vezető hatalomra van szüksége, amely egységesen képes kommunikálni és képviselni a szervezet érdekeit a kontinens keleti felén is, Észak–Afrikában vagy akár a Közel–Keleten.


a teljes beszélgetés itt visszahallgatható

Magas takarmányárak sújtják az állattartókat

A támogatás főként azon kisvállalkozások részére nyújt óriási segítséget, amelyek megfelelő önerővel rendelkeznek, hiszen összességében 40–50 százalékos pénzbeli juttatásról van szó. Ennek ellenére fokozott érdeklődés tapasztalható a pályázat iránt.

„Az állattenyésztőknek most nagy segítségre van szükségük, hiszen a takarmányárak történelmi magasságokban járnak, a felvásárlási árak pedig egyáltalán nem követték ezt az ütemű növekedést” – mondta Wagenhoffer Zsombor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének ügyvezető igazgatója a Kossuth Rádió Európai idő című műsorában.

A pályázati felhívások rámutatnak arra, hogy a hatékonyságot, a korszerűséget legfőképpen költségoldalon érdemes csökkenteni, ez pedig a folyamatos fejlesztésekkel érhető el. A magyar mezőgazdasági ágazatok ökológiai fejlesztései az utóbbi időben láthatóan hatékonyabbá tették a kitermelést.

Az állattartó telepek korszerűsítésére kiírt támogatás kérelmei május 28-tól nyújthatók be a keret kimerüléséig.

A kormányzati ígéret szerint amennyiben a támogatási igény 30 milliárd forint fölé emelkedik, és a beadott pályázatok támogathatók, nagy eséllyel tovább emelkedik a keret. Aki jó pályázatot ad be, az nyerhet – ebben bízik Wagenhoffer Zsombor.


a teljes beszélgetés itt visszahallgatható

 

A címlapfotó illusztráció.